putin secinCorporatia energetica de stat „Rosneft”, condusa de Igor Sechin, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Vladimir Putin, ii cere presedintelui tarii un set de măsuri care sa reprezinte raspunsul „ucigator” al Rusiei la sancțiunile occidentale, scrie Kommersant.

Lista masurilor este foarte mare si aplicarea ei va duce la o adevarata Apocalipsa in relatiile economice internationale.

Ce prevede lista? In primul rand, masura cea mai grava ar fi introducerea unei plăți în avans de 100 la sută pentru livrările de gaz către UE.

Această cerință va duce la o îmbunătățire a situatiei financiare a Gazprom și deteriorarea situatiei cumpărătorilor europeni de gaze, pentru că vor avea nevoie de atragerea de sume mari pentru capital de lucru„, se arata in documentul Rosneft.

Compania mai propune anularea proiectului gazoductului South Stream, despre care se stie ca si Comisia Europeană a încercat în repetate rânduri să-l oprească. Rosneft este convinsa dupa oprirea acestui proiect UE va avea mai mult de suferit decat Rusia.

SechinIgor Sechin mai vrea restricționarea depozitarii deșeurilor nucleare din UE si SUA pe teritoriul Rusiei si exproprierea efectivă a proprietatilor straine in Rusia.

Apoi, propune restricții privind cooperarea cu SUA în utilizarea modulelor rusești pentru zborurile spre Statia Spatiala Internationala şi introducerea de obligatii pentru companiile de petrol și gaze din Rusia sa efectueze plăți in contul datoriilor catre bănci europene și americane exclusiv pe baza unei decizii separate a Băncii Centrale din Rusia.

Rosneft mai propune exproprierea echipamentelor furnizorilor occidentali din domeniul energetic deja prezente in Rusia.

În mod alternativ, Rosneft propune să se concentreze asupra regiunii AsiaPacific, stimulandu-se exporturile preferențiale prin reducerea graduala a taxelor la gaz pana la o rata de 10% (fata de 30% în prezent), precum și oferirea unor producători independenți de gaze din Siberia de Est și din Orientul Îndepărtat a accesului la conducta Gazprom spre China.
Propunerile  Rosneft in parte sunt îndreptate nu numai împotriva UE și SUA, dar, de asemenea, împotriva Gazprom, a declarat unul dintre interlocutorii Kommersant.

sediu Gazprom„Practic, în ciuda faptului ca se urmareste o reactie globala la problema sanctiunilor Occidentului, Rosneft tinteste in realitate un statut preferential si avantaje competitive in raport cu monopolul Gazprom”, adaugă un alt oficial.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top