Rahat AlievLa dispoziția procurorilor austrieci a ajuns un e-mail din data de 27 iunie 2011, trimis de avocatul vienez Gabriel Lansky catre CEO OMV Gerhard Roiss, în care şefului companiei petroliere austriece i se recomandă să deschida un dosar penal împotriva ex-ambasadorului Kazahstanului la Viena Rakhat Aliyev (foto – fostul ginere al presedintelui kazah Nursultan Nazarbaev), în caz contrar, Austria se va confrunta cu consecințe grave, potrivit Die Presse.

Marti, Rakhat Aliyev, acuzat de uciderea a doi bancheri kazahi, a fost gasit mort în celula sa într-o închisoare austriacă.

Tonul scrisorii este de-a dreptul alarmant, apreciaza jurnalistii. „Neglijarea continuă a Republicii Kazahstan prin inactivitate demonstrativa a justiției austriece nu este inteleasa nici în Kazahstan, nici de comunitatea internațională”.

Afirmatia se explica prin faptul ca, anterior, Departamentul de Justiție austriac a refuzat extradarea lui Aliyev în Kazahstan.

Faceţi cum vă spunem, altfel bye-bye petrol

Roiss

Gerhard Roiss

„Potrivit informațiilor noastre, în următoarele două zile ar trebui să asistam la o deteriorare în relațiile bilaterale dintre Austria și Kazahstan: ultimul intenționează nu numai să-și retragă ambasadorul de la Viena, dar, de asemenea, sa rupa complet relațiile diplomatice cu Austria și sa ceara altor state să dea dovadă de solidaritate” – se anunta în scrisoarea avocatului. „Prin urmare,  vă rog să contribuiti ca Austria sa nu fie afectata”, – arata fraza finală.

Kazahstan este un furnizor de petrol pentru OMV, care opereaza in Kazahstan prin filiala sa Petrom, explică ziarul.

Scrisoarea a indicat în mod clar tipul de „complicații politice și economice” la care ar trebui să se aștepte Austria în caz de inactivitate.

„Potențialul economic al Kazahstanului este de interes deosebit pentru economia austriacă, în timp ce Kazahstanul poate dezvolta cooperarea sa economica si in afara Austriei”, – arata un alt pasaj cheie al e-mailului.

Desi mesajul se refera la consecinte globale, care vizeaza economia in ansmablu, trimiterea scrisorii catre compania OMV sugereaza ca, in primul rand, va avea de suferit societatea petroliera.

Publicatia de limba germana aminteste ca Rakhat Aliyev a fost unul dintre martorii procesului de spionaj împotriva avocatului Gabriel Lansky. Ultimul, reprezentand interesele fondului „Tagdyr” și a rudelor victimelor din Kazahstan, era suspectat de spionaj în favoarea Kazahstanului.

Potrivit procurorilor austrieci, e-mailul adresat CEO-ului OMV a fost trimis de la biroul lui Lansky de la Viena de unul dintre angajații săi.

„Dacă e-mailul se dovedește a fi autentic, ancheta va dovedi că șefii companiilor austriece au fost pusi  sub presiune” – trage concluzia publicatia.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top