Arcadie barbarosie„Anexarea Crimeei și a regiunilor din estul Ucrainei a fost un șoc pentru Moldova. Imediat a aparut întrebarea: ce urmeaza? Mulți moldoveni se uita cu speranta la dezvoltarea evenimentelor în partea de est a Ucrainei și vor ca Ucraina sa reziste. Toată lumea înțelege că viitorul Republicii Moldova este total dependent de Ucraina. Iar daca si sudul Ucrainai cade sub dominatia rusa, Moscova va ajunge la Nistru. Iar de la Nistru la Prut (granița română, cu UE), nu este foarte departe”, sustine Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice de la Chisinau.

Redam in continuare editorialul sau, aparut pe site-ul TSN

Desigur, scenarii sunt facute cu duiumul, comunitatea de experți și, sperăm, politicienii, de asemenea încearcă să-si dea seama cum se va comporta în acest caz România, NATO, UE.

Moldova în mod evident speră să fie ajutata de partenerii săi occidentali. Dar când spun „Moldova speră” aceasta nu înseamnă că toți cetățenii, fără excepție au aceeasi speranță. Societatea moldovenească este foarte fragmentata, și, probabil, cea mai important linie care împarte societatea este est-vest. Potrivit sondajelor de opinie, sprijinul pentru procesul de integrare europeană scade și crește cel pentru integrarea în Uniunea Vamală.

Un an în urmă, imediat după anexarea Crimeei, am realizat un studiu în Republica Moldova. Una dintre întrebări a fost: „Există o opinie ca Crimeea a fost anexată la Rusia ca urmare a exprimarii voinței libere a cetățenilor. Sunteți de acord cu această afirmație?”. 50% dintre respondenti au spus da, sunt de acord. A fost un șoc.

Când analiștii au încercat să înțeleagă de ce, au vazut ca cel mai important factor a fost dominația resurselor informaționale rusești, de fapt, ocuparea spațiului informațional al Moldovei de canalele de televiziune rusești, din care curge propagandă nerușinată.

Televiziunile din Moldova nu pot concura cu divertismentul rusesc. Dar imediat după divertisment, în grila sunt adesea difuzate programe de știri, și oamenii le privesc fara sa mai schimbe canalul.

În Ucraina, au inteles imediat pericolul războiului informațional si au actionat rapid prin oprirea difuzării canalelor de televiziune rusești, dar prea târziu. În Moldova, procesul abia incepe. Toate acestea se întâmplă pe fondul unei situații politice extrem de instabile în Republica Moldova.

În septembrie anul trecut o criză foarte profundă a lovit trei bănci, cel puțin una dintre care este coloana vertebrală a sistemului bancar din Moldova. Din aceste bănci au fost furate aproximativ 1 miliard de euro. Pusa sub presiune, Banca Națională a atras auditorii companiei americane Kroll să verifice faptele. Recent, acest raport a fost publicat. În stradă au ieşit aproximativ 50 mii de oameni, ceea ce este foarte mult pentru Moldova. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din zilele evenimentelor din aprilie 2009. Oamenii au cerut să fie investigat jaful sau să fie demisi procurorii. Întrebarea este daca Guvernul va rezista presiunii.

Criza sociala și economica in crestere face Moldova şi mai vulnerabila la o posibila agresiune ruseasca. Armata Moldovei se afla într-o stare chiar mai rea decât armata Ucrainei la începutul agresiunii ruse. Ea a fost mult timp un simbol al statalității fără conținut. Acesta este rezultatul politicilor iresponsabile ale guvernelor, care pare sa fi ales următoarea strategie: cine ne atacă și de ce am avea nevoie de o armată?

Acum, actualul guvern încearcă să facă ceva, sa sporeasca capacitatea de luptă a armatei, initiaza exerciții militare comune, dar principalul lucru pe care ar trebui sa-l faca este sa dezarmeze regimul separatist, sa se retraga trupele și echipamentele rusești de pe teritoriul Transnistriei.

Dar puterea nu pare să fie decisa în această problemă. În plus,  structurile semi-criminale, care utilizeaza Transnistria ca pe un punct de tranzit al comertului ilegal sau de contrabanda, sunt încă destul de puternice.

În general, Ucraina și Moldova fac o mulțime de lucruri  nu foarte bine și fara determinare. Elita conducătoare ucraineană și din Republica Moldova are nevoie de sprijinul societății, iar pentru aceasta trebuie sa combata corupția, să realizeze reforme dure, trebuie să simplifice în mod semnificativ mediul de afaceri. Apoi, odata cu îmbunătățirea condițiile socio-economice, electoratul va înțelege că dificultățile sunt temporare, și că guvernul face ce face în interesul poporului și nu al unui singur clan.

Ucraina și Republica Moldova trebuie să fie o singură voce pe scena internațională, sa faca evaluări comune, împreună cu partenerii de dezvoltare, în primul rând Polonia, care sprijină reformele atat in Ucraina cat și în Republica Moldova. Este important ca mass-media din Republica Moldova și Ucraina sa creeze o rețea comună, în primul rând, este vorba de TV, care sa vorbeasca despre ceea ce se întâmplă cu adevărat. Deoarece există un sentiment ca Putin nu se va opri, și, prin urmare, securitatea militară și integritatea teritorială sunt sub amenintare atât în Ucraina cât și în Moldova.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top