Bill BrowderInculparea şi arestarea la domiciliu săptămâna trecută a unuia dintre cei mai bogaţi oligarhi ruşi reprezintă o încercare a preşedintelui Vladimir Putin de a preveni o posibilă lovitură de stat, este de părere Bill Browder, managerul Hermitage Capital Management şi totodată unul dintre cei mai vocali critici ai liderului de la Kremlin, scrie luni publicaţia The Guardian.

În opinia omului de afaceri menţionat, care este şi un luptător înverşunat împotriva corupţiei din Rusia, arestarea lui Vladimir Evtuşenkov are scopul de a transmite un mesaj oricărui oligarh care, din cauza pierderilor financiare suferite în urma sancţiunilor occidentale, ar avea de gând să comploteze împotriva lui Putin.

Evtuşenkov este al doilea oligarh important rus intrat în colimatorul justiţiei după Mihail Hodorkovski în anul 2003. Inculpat oficial pentru spălare de bani şi deturnare de fonduri, Evtuşenkov ar fi, potrivit unor reprezentanţi ai mediului de afaceri rus, victima planului Kremlinului de a pune mâna pe societatea sa petrolieră Başneft prin intermediul unui alt oligarh, Igor Setcin, directorul general al companiei petroliere Rosneft şi un apropiat al preşedintelui Putin. Unii fac chiar o paralelă între acest caz şi procesul Yukos, în urma căruia Mihail Hodorkovski a stat zece ani în închisoare. Conform acestor surse din mediul de afaceri, Evtuşenkov ar fi respins oferta lui Setcin pentru cumpărarea companiei Başneft şi în consecinţă s-a ales cu un dosar penal pentru nereguli în privatizarea aceleiaşi societăţi la începutul anilor 2000.

Evtusenko

Evtuşenkov este al doilea oligarh important rus intrat în colimatorul justiţiei după Mihail Hodorkovski în anul 2003

Însă Browder crede că arestarea ‘este motivată mai degrabă de paranoia’ decât de considerente economice, întrucât ‘Putin şi acoliţii lui au la dispoziţie nenumărate modalităţi de a pune mâna pe astfel de active’. De asemenea, el consideră că Evtuşenkov a fost ales de Putin pentru a transmite celorlalţi oligarhi mesajul să nu se gândească la vreo acţiune care să vizeze puterea de la Kremlin.

„Acum, odată ce averea oligarhilor a fost diminuată de acţiunile lui Putin, ei au un stimulent serios de a acţiona împotriva lui şi el ştie acest lucru”, insistă Browder.

Totuşi, numeroşi analişti atrag atenţia asupra deteriorării climatului de afaceri în Rusia în ultimul an, situaţie agravată acum de sancţiunile occidentale, context în care lupta pentru consolidarea poziţiilor pe această piaţă şubrezită se ascute.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top