În dimineața zilei de 5 februarie, agenții FSB au sosit cu un mandat de percheziție la domiciliul premierului interimar al Daghestanului, Abdusamadov Hamidov, transmite RIA Novosti.

În același timp, Interfax raportează că perchezitii au loc și la casa și biroul vicepremierului din Dagestan, Șamil Isaev. Potrivit surselor agenției, Abdusamad Hamidov și adjuncții sai Șamil Isaev și Rajudin Iusufov au fost reținuti de FSB pentru interogatoriu.

La sfârșitul lunii ianuarie s-a aflat că o comisie specială de la Moscova a sosit la Daghestan „pentru a verifica starea legalitatii în republică”.

La 19 ianuarie, Musa Musaev, primarul orașului Makhachkala, capitala Daghestanuui, a fost reținut de FSB. El a fost acuzat de abuz în funcție, după care a fost înlăturat din post.
În plus, la 2 februarie, organele de drept au deschis un dosar penal privind abuzul în serviciu pe numele arhitectului-șef al orasului Makhachkala, Magomedrasula Ghitinov.

La sfârșitul lunii ianuarie, intervievați de „Kavkazskii uzel“, mai mulți jurnaliști din Daghestan au spus ca poziția premierului Hamidov este tot mai subreda, si ca se pregateste o remaniere.

Publicatia amintește că primarul din Mahacikala, Musaev, reprezintă interesele clanului „Mekegin“ clan, din care face parte și Abdusamad Hamidov (foto). După inițierea dosarului penal împotriva lui Musaev, presa locala s-a intrebat daca nu cumva astfel se incearca exercitarea de presiuni asupra lui Hamidov din partea presedintelui interimar al republicii, etnicul rus Vladimir Vasiliev.

Vasiliev demonstrează echidistanță fata de toate elitele locale din Daghestan, in schimb Hamidov este „puternic integrat în sistemul creat de Abdulatipov (Ramazan Abdullatipov, a ocupat între  2013-2017 funcția de șef al Daghestanului)”, a declarat redactorul-șef al „Novoe delo“, Gadzhimurad Saghitov. „Prin urmare, îndepărtarea lui Hamidov este în interesul lui Vasiliev, care doreste să formeze o nouă echipă care să satisfaca cerințele sale”- a sugerat el.

 

La sfârșitul lunii ianuarie, publicatia „Kavkaz. Versia“ a scris că Vasiliev elimina oamenii lui Abdulatipov din pozițiile cheie și pune în locul lor ”vikingi” (etnici rusi).

„Toate acestea arata mai degaraba ca o nouă redistribuire de functii si beneficii, decât o reforma a sistemul de lucru. Nou șef al regiunii (rusul Vasiliev) distruge structura ridicata de Abdulatipov. Dar care este garanția că ”clanul Vasiliev“ va fi mai bun? Este posibil ca, în viitor, în locul clanurilor locale, Daghestanul sa fie conduse de clanuri din Moscova, care nu cunosc Daghestanul, nu intentioneaza sa se integreze în aceasta zona caucaziana, dar sunt capabili să „se ocupe“ de fluxul de numerar. Daca lupta lui Vasiliev are drept scop controlul finanțelor, lupta cu mentalitatea locală de dragul centralizarii, atunci această batalie este fără speranță. El și oamenii lui se vor dizolva, iar ținta lor oricum nu va fi îndeplinita – el va obtine sprijin din partea populației numai în cazul in care interesul Moscovei coincide cu cel al caucazienilor“, – se sustine într-un articol despre dosarele penale deschise in Daghestan.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Arestări la vârf în Repubica Daghestan. Jurnaliștii vorbesc despre ”rusificarea” conducerii

  1. bogdan spune:

    Povestiri din Porcie…

  2. Basarabia e Romania spune:

    Hamid Abdusamad a fost arestat pentru ca nu executa ordinele de la kremlin…….incet …incet, dar sigur imperiul de centrifugheaza pe la periferie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top