tevi gazpromUn nou motiv de mândrie pentru conducerea „Gazprom” – creșterea exporturilor de gaz către Europa în 2015. Având în vedere că în anii precedenți exporturile concernului rus au scăzut în mod semnificativ, această creștere nu este doar un motiv de bucurie, ci si principalul argument al Kremlinului in promovarea controversatului proiect Nord Stream-2.

Potrivit şefului Gazprom, Alexei Miller, exporturile totale ale companiei în Europa, inclusiv în Turcia, au crescut cu 8%, depășind 159 de miliarde de metri cubi în 2015.

„În termeni absoluți, exporturile au crescut cu 11,8 miliarde de metri cubi, care este comparabil cu volumul anual de livrări Gazprom în țări precum Franța – până la 9,7 miliarde mc și Marea Britanie – 11,1 miliarde mc”, – afirma Miller, citat de TASS.

Acest rezultat este deosebit de valoros pentru Kremlin, pentru că a fost obtinut pe fondul deteriorarii relațiilor cu Uniunea Europeană în ansamblu și cu membrii săi cheie: Germania, Franța și Marea Britanie, cauzate de evenimentele din Ucraina.

Sun cunoscut şi eforturile Comisiei Europene de a reduce dependența UE de gazul rusesc și introducerea unor reguli transparente de achiziții pentru companiier europene care cumpara gaz rusesc.

Creșterea exporturilor ca pretext pentru Nord Stream-2

Statistica Gazprom a devenit un element cheie în noua campanie lansata de Rusia, care incearca sa demonstreze UE necesitatea construirii unei noi conducte care sa ocoleasca ruta ucraineană. Este vorba despre proiectul Nord Stream-2, care ar trebui sa creasca tranzitul prin Marea Baltică cu încă 55 de miliarde de metri cubi.

Imediat după prezentarea statisticii de anul trecut, Gazprom  și partenerii săi strategici – germanii de la Witershallu şi compania austriacă OMV – au confirmat dorinta de a construi o nouă conductă de gaze.

De fapt, Gazprom deja a anuntat că se așteaptă la o creștere în continuare a livrărilor către Europa în următorii doi ani. Potrivit calculelor sale, livrarile din acest an vor crește la 162.6 miliarde de metri cubi, iar în următorul – la 166 de miliarde mc.

Motivul pentru un astfel de optimism este scăderea producției de gaze pe teritoriul UE, în Olanda şi pe platoul continental al Mării Nordului. Un alt motiv – utilizarea tot mai mare de gaze în generarea de energie, care, după scăderea prețurilor, a devenit competitiva cu cărbunele.Nord Stream

În același timp, vicepreședintele „Gazprom”, Alexandr Medvedev, a declarat că prin conducta „Nord Stream” (din Rusia către Germania, prin Marea Baltică) au fost exportate anul trecut 39,1 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce reprezintă aproape 71% din capacitatea conductei de gaz .

Factorul ucrainean

Deci, să vedem cât de serior este argumentul Gazprom privind cresterea consumului in Europa?

Sa ne amintim că, potrivit datelor oficiale, exportul „Gazprom” în Europa, inclusiv Turcia, în termeni absoluți, a crescut în 2015 cu 11,8 miliarde de metri cubi. În același timp livrările către Turcia anul trecut au rămas stabile – 27 de miliarde de mc, ceea ce înseamnă că întreaga creștere se datorează livarilor în țările europene.

Cu toate acestea, în 2015, pe piața europeană a gazelor s-a produs o schimbare foarte importantă: Europa a devenit un important furnizor de gaze către Ucraina, afirma Karel Hirman, expert în energie din Slovacia, citat de eurointegration.com.

Potrivit datelor publicate de „Naftogaz Ucraina”, în 2015 Ucraina a importat 10,3 miliarde de metri cubi de gaz din Europa. În același timp, importurile de gaze din Rusia au scăzut de la 14,5 miliarde de metri cubi în 2014, la 6,1 mld mc.

Motivele pentru această schimbare nu sunt doar de natura politica. Achiziții de la comercianții europene de gaze pe tot parcursul anului au fost mai ieftine (sau la un preț comparabil) decât direct de la „Gazprom”, la granița ucraineano-rusa.

„Dacă vom compara datele „Gazprom” privind creșterea exporturilor către Europa – 11,8 miliarde de metri cubi – și achizițiile „Naftogaz” – în valoare de 10,3 miliarde de metri cubi – observam că aceste cifre sunt foarte apropiate, afirma Karel Hirman. Deoarece aprovizionarea cu gaze a Ucraina din Europa este efectuata de Slovacia, Ungaria și Polonia, este clar că comercianții europeni care au încheiat contracte cu Ucraina au vandut, de fapt, gaz rusesc.

gazprom teviCu toate acestea, chiar gazele naturale consumate în Ucraina, în statisticile rusești sunt menționate ca exportate în țările UE.

Pe baza acestor fapte, putem trage o concluzie simplă că aşa-zisa „creștere semnificativă a exporturilor de gaze naturale rusești către Europa, in anul trecut”, în mod paradoxal sunt cauzate de schimbarea vectorului de achiziții al gazelor din Ucraina.

În consecință, cresterea exporturilor asteptata de Gazprom în anul curent și următoarele, este suspect de apropiata ca volum cu livrarile de gaze ale Rusiei direct în Ucraina. Adica Rusia se asteapta ca si acest gaz, cel mai probabil, va fi în curând transferat în Ucraina prin UE.

Ca urmare, avem urmatorul tablou. „Gazprom” și partenerii germano-austriece vorbesc despre necesitatea noului fir Nord Stream-2, datorita creșterii anticipate a cererii pentru gazul rusesc în Europa.
În același timp, cererea tot mai mare de gaze a Ucrainei din Europa  corespunde aproape exact creșterii livrărilor rusești. Se pare că mult-lăudatul succes al „Gazprom” este în întregime retultatul politicii autorităților ucrainene de demonopolizare a alimentării cu gaze în țară.

Mai mult decât atât, daca comparam exportul „Gazprom” în UE și cel din Ucraina, devine clar că nu exista nicio creștere şi nici nu se asteapta vreo crestere în următorii ani.

Prin urmare, acest argument activ utilizat ca dovada a necesitatii construirii Nord Stream-2 este o înșelăciune clară. Iar respingerea acestui noi proiect de conducta in niciun fel nu va duce la probleme cu furnizarea de gaze naturale din Rusia către UE.

Mai mult decât atât, în cazul construcției noiu conducte de gaz prin Marea Baltică, singura modificare ce va fi resimțita de consumatorii europeni va fi cea de creștere a prețurilor la gaze, ca urmare a tranzitului mai scump, conchide expertul slovac.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Argumente în favoarea Nord Stream-2. Unde a mințit Gazprom?

 1. Toni spune:

  Cenzura, se aude?
  As dori sa scriu si eu ceva, poate nu stergeti comentariile.
  Putler e un capcaun betiv care minte, vrea sa ne ia Basarabia si Transnistria, iar noi avem noroc ca suntem aliati cu americanii!
  Traiasca USA si FMI!
  E bine? Cine zice altfel e troll rus.
  Hai, ca pe asta precis nu-l stergeti, asa-i baieti destepti? Stiu ca voi respectati dreptul la opinie pe pagina voastra.
  Oricine poate sa scrie ce vrea, daca scrie ca Putler e betiv. Mi se pare normal. Nici nu exista alta opinie.
  Bravo.
  Intrebarea este daca va pun acuma la ciclul primar, mai treceti examenele? Sau daca chem salvarea sa verifice ce e cu acest site dubios, cine il sponsorizeaza si de ce?

 2. yehudy spune:

  draga ivan, tocmai a venit confirmarea oficiala a faptului ca serviciile secrete ruse il vor da jos pe putin in anul 2017 si isi vor insusi averea de 40 de miliarde de euro a lui putin: pretul petrolului a scazut sub 26 de dolari 🙂
  draga ivan, tu stii mai bine decat noi ce inseamna petrolul sub 26 de dolari 🙂
  draga ivan, serviciile secrete ruse vor confisca si averea familiei lui putin, y compris averea ginerelui lui putin 🙂
  draga ivan, in rusia vor avea loc procese impotriva intregii familii a lui putin 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top