Dezvoltarea rețelei 5G din Rusia riscă să eșueze din cauza amestecului armatei și a serviciilor secrete, scrie publicatia germana Handelsblatt.
„Rusia își propune să devină una dintre țările de frunte în dezvoltarea rețelei mobile 5G. (…) Se spera că deja în 2020 Moscova să devină un oraș 5G. Cu toate acestea, planurile de anvergură sunt date peste cap din cauza intervenției structurilor de forta”, noteaza Handelsblatt.

Reprezentanții armatei și serviciilor speciale au anunțat intenția de a rezerva frecvențele de 3,4-3,8 GHz, care sunt deosebit de importante pentru reteaua 5G, lăsându-le la dispoziția militarilor. Aceștia au propus operatorilor să utilizeze frecvențe în intervalul 4,4-4,99 GHz. Guvernul rus nu a avut încotro și a susținut cererea militarilor, relatează jurnalistul publicatiei.

„În consecință, Rusia își va îngreua în mod semnificativ poziția”, consideră autorul articolului. Cei mai importanți producători de echipamente de rețea din lume Huawei, Ericsson și Nokia și-au setat dispozitivele în gama obișnuită. Ajustarea va dura mult timp și va fi costisitoare. De aceea, reglarea echipamentelor necesare va crea mari probleme pentru Rusia”.

Potrivit reprezentanților industriei, trecerea la frecvențe diferite sau chiar crearea unui sistem izolat al 5G va întârzia crearea rețelelor moderne cu 5 pana la 7 ani”, spune autorul.

„Nu este prima dată când militarii ruși au intervenit pe scară largă în domeniul comunicațiilor mobile. Anterior, armata rusă a blocat mult timp utilizarea frecvențelor necesare pentru rețeaua 3G”, notează publicația.

Motivul poate fi dorința de a crea un monopol quasi-statal în domeniul dezvoltării rețelei 5G. În urmă cu șase luni, Duma de Stat a adoptat o lege privind ”internetul suveran”.

„Kremlinul și serviciile speciale sunt hotărâte să controleze nu numai infrastructura de comunicații, ci și companiile care operează, pe proprietarii acestora și chiar și conținutul produs”, sustine Alexandra Prokopenko, de la Carnegie Moscow Center. În opinia ei, toate acestea pun piedici singurului sector al economiei ruse aflat în creștere: sectorul IT și comerțul electronic.

Mai mult, comerțul online este în plină expansiune. Potrivit experților, în 2024, cifra de afaceri în comerțul electronic se va ridica la 42,8 miliarde de dolari, iar cu Yandex și Mail.ru, Rusia are cel puțin două concerne de internet care sunt competitive pe piața mondială.

Acum, Kremlinul dorește să introducă o limită de 20% în ceea ce priveste detinerile străine a resurselor informaționale din Rusia. Totodata, Mail.ru a acceptat deja să colaboreze în sectorul comertului online cu gigantul chinez Alibaba.

Dorința statului de control total distruge mediul concurențial existent, – a spus Prokopenko. Lupta pentru 5G este doar o fațetă a acestei tendințe.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Armata strică planurile guvernului rus de a deveni lider în sectorul rețelelor ”5G”

  1. bogdan spune:

    Pai de ce au nevoie de Huawei, Ericsson și Nokia ? Ca doar specia de godaci este ” foarte” intelighenta”si productiva ! Sa-si produca singuri tehnologia si echipamentele 5G eventual si 6G si 7G ca doar nu-i doare gura… 🙂

  2. Lucia spune:

    Rusii vor modernizare, FSB ii impinge inapoi in epoca feudala.

  3. Lucia spune:

    Rusii vor modernizare, armata (FSB) ii impinge inapoi in epoca feudala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top