slavonic_corpsÎn luna februarie a acestui an, președintele ucrainean Petro Poroșenko a prezentat la Conferința de Securitate de la Munchen pașapoartele rusești gasite asupra militarilor înarmați, reținuți în Ucraina. Porosenko spunea ca acestea sund dovezi ale interventiei militare rusesti in Ucraina. Insa adevarul are o nuanta. Cel mai probabil, militarii despre care vorbea presedintele ucrainean reprezinta o armată a Kremlinului mai puțin cunoscuta in lume: grupări paramilitare infiintate de companii private, potrivit Le Figaro.

Experții considera ca este vorba despre aşa-numitele CMP, „companiile militare private” sau, mai pe intelesul tuturor – mercenari. Este cunoscut faptul că Rusia folosește astfel de structuri în afara cadrului legal, scrie jurnalistul Le Figaro.

În același timp, Rusia afirmă oficial că activitățile grupurilor armate private sunt interzise în țară. Dar acest lucru, evident, nu o împiedică să foloseacsa mercenari în alte țări, inclusiv Ucraina.

Cea mai rasunatoare este povestea „Corpului slavon” (Slavianski Korpus): o companie inregistrata in Hong Kong care recruta mai ales fosti ofițeri sau fosti politisti pe care ii trimitea în Siria. Oficial, pentru a proteja instalațiile petroliere. Dar, in scurt timp, unitatea s-a transformat repede într-o forta care oferea sprijin direct trupelor lui Bashar al-Assad. Mercenari ruși, aproximativ 250 de persoane, s-au retras însa repede din Siria: erau slab înarmați şi neadaptati la conditiile locale. S-au întors în Rusia, unde, unii ar fi fost condamnati la inchisoare.

În „buna traditie diplomatica” a Rusiei, Moscova a negat orice implicare în activitățile „corpului slavon”, dar, potrivit observatorilor, este aproape imposibil ca un grup de câteva sute de oameni înarmați sa efectueze misiuni în beneficiul statului rus, fără acordul forțelor de securitate din Rusia. Este cunoscut faptul că Viaceslav Kalasnikov, unul dintre sefii Moran Security Group – companie care a recrutat mercenari pentru „corpul slavon”, este un fost ofițer FSB. Prin urmare, este greu de crezut că grupul a acționat fără știrea Moscovei.militari privati

Cele mai active sunt gruparile militare ruse în Africa, în special în zone sensibile, cum ar fi Libia, unde mercenarii au luptat de partea lui Muammar Gaddafi.

Pe 4 iunie 2012, Tribunalul Militar libian a condamnat la închisoare 19 ucraineni și trei belaruși, care erau condusi de un mercenar rus si care erau responsabili de lansatoarele de rachete ce urmau sa pareze loviturile NATO. Un alt, episod mai dramatic, a fost executia în masă a mercenarilor din Misurat, care luptau impotriva regimului din Tripoli: printre cei 85 de mercenari executati erau rusi, originari din fosta Iugoslavie și chiar columbieni.

Absolut scapati de sub control sunt si mercenarii ruși din Cornul Africii. Ei trebuie să asigure siguranța navigației maritime și sa protejeze navele rusești de atacurile piraților. Problema este că mercenarii sunt activi intr-o zona aflata in afara controlului autoritatilor și există o mulțime de dovezi că aceste grupuri armate actioneaza extrem de brutal impotriva piratilor somalezi.

Atunci când companiile militare private din Rusia devin prea mari, le este tot mai greu sa păstreze secretul, ele sunt înregistrate din nou în străinătate, îşi schimba numele și anunță ca domeniu de activitate „intelligence economic” sau „consultanta”.

Dar situația se poate schimba în curând, pentru ca autoritățile ruse intenționează să schimbe legea și să dezvolte un cadru legal care ar permite companiilor militare private să existe legal în Rusia. Până de curând, CMP reprezenta mâna armată secretă a Moscovei, la care se apela în conflictele regionale complexe sau pentru rezolvarea anumitor probleme diplomatice. Dar, în curand, ele nu vor mai avea nevoie să se ascundă.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top