De la introducerea sancțiunilor occidentale din cauza anexării Crimeei, Rusia și-a extins influența militară și legăturile economice în Africa, trimițând acolo arme și personal militar sau paramilitar (mercenari). În contextul acestor noi „prietenii”, în acest an ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a vizitat continentul african de mai multe ori, potrivit Reuters.

Un pas important în sprijinul militar acordat de Rusia a fost expedierea, la începutul anului 2018, în țări din sudul Saharei, a nouă avioane cu arme și zeci de antreprenori pentru instruirea soldaților locali și asigurarea securității antreprizelor miniere. Din momentul impunerii de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, Kremlinul a semnat 19 acorduri privind cooperarea militară, inclusiv cu țări precum Etiopia, Nigeria și Zimbabwe. Ele prevăd de obicei furnizarea de arme și instruire în domenii precum lupta împotriva terorismului și a pirateriei.

Trei state africane – Côte d’Ivoire, Guineea Ecuatorială și Etiopia – sunt în prezent membre ale Consiliului de Securitate al ONU, formând cel mai mare și mai coordonat bloc, ceea ce le face parteneri extrem de prețioși pentru Rusia, notează Reuters.

În timpul războiului rece, Uniunea Sovietică a întreținut legături militar-diplomatice apropiate cu multe țări africane: a participat indirect la războaiele din Angola, Etiopia și Mozambic și a ajutat mișcările de independență să lupte împotriva ”puterilor coloniale occidentale”. Acum, Federația Rusă încearcă să reia relațiile anterioare, să creeze baze în Africa, să medieze în confruntări diplomatice și să deruleze afaceri. În special, Moscova intenționează să construiască un centru de logistică portuară în Eritreea.

În același timp, Reuters citează opiniile analiștilor care constată că acordurile Federației Ruse cu statele africane sunt adesea simbolice și nu este clar dacă Moscova are resursele și dorința de a-și extinde prezența pe continent.

Pe de altă parte, ca și în timpul Războiului Rece, înțelegerile militare merg mână în mână cu legături economice, de exemplu în sectoarele minier și energetic. Companiile rusești au semnat deja contracte miniere în Sudan, cu care Federația Rusă cooperează în domeniul tehnologiilor de apărare. Anterior, mass-media a scris că compania rusă „M Invest” se ocupă de exploatarea aurului în Sudan, care este asociată cu „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, proprietarul „fabricii de troli” și presupusul sponsor al Companiei Militare Private ”Wagner” . În Zimbabwe, Moscova este interesată de diamante și  platină, în Ciad de proiecte energetice.

Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, între 2010 și 2017, volumul schimburilor comerciale dintre Federația Rusă și țările africane sub-sahariene a crescut de la 1,6 miliarde la 4,2 miliarde de dolari.

Prietenie specială cu Republica Centrafricană

Rusia menține relații deosebit de strânse cu Republica Centrafricană – țara cea mai nefericită de pe planetă. Ministerul rus Apărării își va deschide aici un biroul de reprezentare, iar în august a fost semnat un acord privind cooperarea militară. Totodata, rusul Valeri Zaharov este consilierul de securitate al lui Fostan-Arkanzh Tuadera, președintele Republicii Centrafricane.

În plus, Rusia a furnizat arme aceste țări aflate sub embargoul ONU. Cu acordul comisiei de sancțiuni Moscova a transferat tarii africane AK-47, puști cu luneta, mitraliere și lansatoare de grenade.

Numărul estimativ al rușilor în Republica Centrafricană variază între 250 și 1.000 de persoane, susține Reuters. Reprezentantul republicii a refuzat să furnizeze agenției detalii cu privire la scopul prezenței cetățenilor ruși în țară. Potrivit președintelui comitetului ofiterilor rusi, atamanul Evgheni Șabaev, în Republica Centrafricană și în alte țări africane, inclusiv în Sudan, în Sudanul de Sud și în Libia, se afla până la 5.000 de militari si mercenari rusi.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Arme, aur, platină, mercenari: cum și de ce Rusia își extinde influența în Africa

  1. Marian spune:

    Cum ai zis?”Puterile coloniale occidentale” intr-e ghilimele,adica nu prea au fost coloniști in Africa puterile occidentale!?Dar franța,anglia mama fiarei,cum au dus jumatate de africani in america ca sclavi?Puterile occidentale s-au dezvoltat nenorocindui pe altii,adica crime,sclavie,furtul de bogații!Occidentul(cuvant inventat,mândria lor) prezent.Insetatti si înfometați dupa avutiile altora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top