Armenia a mulţumit miercuri Statelor Unite pentru ”votul istoric” dat de Camera Reprezentanţilor, care a recunoscut formal ”genocidul armean”, stârnind astfel protestele Turciei, consemnează AFP.

Rezoluţia care îndeamnă la ”comemorarea genocidului armean” a fost adoptată de Camera Reprezentanţilor cu 405 voturi din 435, într-un rar moment de unitate între republicani şi democraţi.

Premierul armean, Nikol Paşinian, a salutat într-un mesaj pe Twitter un ”vot istoric” şi un ”pas îndrăzneţ către adevăr şi justiţie istorică ce oferă de asemenea consolare milioanelor de descendenţi ai supravieţuitorilor genocidului armean”.

”Armenia le mulţumeşte profund membrilor Camerei Reprezentanţilor pentru votul lor hotărât şi impresionant (…) care face dovada fidelităţii lor infinite faţă de adevăr, justiţie, umanitate, solidaritate şi valorile universale ale drepturilor omului”, notează la rândul său MAE de la Erevan într-un comunicat.

Totuşi, unii cred că acest vot a fost mai degrabă unul conjuctural, rezultat al unor consideraţii de politică externă şi menit să sancţioneze Turcia.

Potrivit armenilor, masacrele comise asupra naţiunii lor de către turci în Primul Război Mondial în perioada de sfârşit a Imperiului Otoman au provocat peste un milion şi jumătate de victime, calificând prin urmare acele masacre drept genocid. Turcia a recunoscut existenţa a numai 500.000 de victime, dar nu ca urmare a unei campanii de exterminare în masă, ci doar din cauza războiului în care Imperiul Otoman şi armenii s-au găsit fiecare într-unul din cele două blocuri militare adverse, autorităţile de la Ankara respingând astfel termenul de genocid.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top