Planurile Washingtonului de a moderniza arsenalul sau nuclear au ca scop pregatirea SUA pentru confruntarea nucleara cu Rusia, sustine expertul american Theodore A. Postol (nascut 1946), profesor de Știință, Tehnologie și Securitate Internațională la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Planul SUA prevede cheltuirea a 1.000 de miliarde dolari în decursul a cateva decenii, pentru ca la final SUA sa obtina superioritate nucleara şi să „poată câștiga în acest conflict”.
Potrivit lui Postol, Washingtonul intenționează să îmbunătățească siguranța sistemului, sa îmbunătățeasca precizia rachetelor balistice cu rază lungă si sa creasca puterea focoaselor.
Aparute ca urmare a acestor modernizari, forțele nucleare ale SUA vor complica dramatic sansele evitarii unui dezastru planetar în caz de criză. „Orice student de istorie știe că astfel de crize nu pot fi evitate, acestea pot fi provocate de evenimente neprevăzute și neașteptate„, avertizează Postol.
Avertismentul cercetatorului este cu adevarat grav, insa in aceasta criza nu este suficient ca una dintre parti sa fie constienta ca reluarea cursei inarmarii nucleare nu duce nicaieri.
Atunci cand o putere belicoasa – gen Rusia – ameninta din nou cu utilizarea de arme nucleare (si lumea credea ca acest pericol a ramas doar o amintire istorica) si nu doar ameninta, ci incepe un program masiv de inarmare nucleara, SUA nu-si pot permite sa astepte ca bunul simt si ratiunea sa triumfe şi între zidurile Kremlinului.
Poate nu vor triumfa niciodata.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.