Moscova nu va ceda insulele Kurile în schimbul investițiilor, a declarat ambasadorul rus în Japonia, Mihail Galuzin. În plus, potrivit diplomatului, cele două țări trebuie să semneze un acord de pace menit să pună bazele unei relații de bună vecinătate și de parteneriat, scrie Asahi Shimbun.

Într-o conferință recentă, ambasadorul rus a reiterat poziția Moscovei în problema Kurilelor. El a dat clar de înțeles că Tokyo nu ar trebui să spere că va putea să „cumpere” insula cu ajutorul investițiilor.

„Nu vom transfera (insulele Kurile) în schimbul investițiilor japoneze. Nu vom accepta o astfel de abordare, o afacere de tip barter „, a spus diplomatul.

Galuzin a subliniat importanța încheierii unui acord formal de pace, care să se bazeze pe declarația comună sovieto-japoneză din 1956. Potrivit acestui document, două dintre cele patru insule contestate ar putea fi returnate sub controlul Tokyo, explică publicația.

„Avem nevoie de un acord menit să construiască relații de bună vecinătate și de parteneriat. Ar trebui să fie un pact care va fi mai amplu decât ceea ce trebuia semnat imediat după încheierea celui de-al Doilea război mondial „, a spus ambasadorul.

El a cerut guvernului japonez să recunoască faptul că insulele Kurile au devenit rusești după cel de-al Doilea război mondial. În plus, potrivit ambasadorului, Tokyo trebuie să înlăture temerile Moscovei că trupele americane ar putea fi desfășurate pe cele două insule returnate.

Într-o încercare de a scoate negocierile cu rușii din impas, premierul Shinzo Abe a renunțat a mai spune despe insule ca sunt „teritorii vechi ale Japoniei”. Dar, așa cum a subliniat Galuzin în discursul său, acest termen este folosit în contonuare în noile manuale școlare. „Acest lucru trimite un semnal greșit”, a subliniat diplomatul.

Secretarul general al guvernului japonez, Yosyhide Suga, a reacționat la criticile lui Galuzin. Potrivit oficialului nipon, poziția legală a Tokyo privind „teritoriile de nord” rămâne neschimbată, iar conținutul manualelor nu trimite semnale greșite.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Asahi Shimbun: Rusia a avertizat Japonia să nu se aștepte la vreun barter pentru insulele Kurile

  1. profesoru spune:

    Vodcarii stiu ca daca incep sa redea teritoriile furate atunci or sa ramana cu 3 judete in jurul moskvei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top