caspicaTurkmenistan a invitat Organizatia Natiunilor Unite (ONU) sa devina garant al securității energetice in Marea Caspică în proiectul privind livrarea de gaze către Europa. Pentru dezvoltarea unui instrument juridic internațional care sa reglementeze drepturile și obligațiile producătorilor, țărilor de tranzit și consumatorilor, la Bruxelles, pe 22 aprilie, va avea loc o reuniune a grupului de lucru al Guvernului turkmen și al Secretariatului Cartei Energiei, potrivit Nezavisimaia Gazeta (NG).

Experții sunt de părere că Ashgabat nu are încredere în vecinii săi și se teme ca acestia ar putea impiedica proiectul de livrare de gaze turkmene către Europa.

Inițiativa de securizare a conductelor de gaze si petrol, transformându-le în obiecte de protecție juridică internațională, apartine președintelui turkmen Gurbanguly Berdimuhamedov, pe crae  arostit-o inca la sesiunea a 63-a a Organizației Națiunilor Unite din 2009. Ideea s-a născut la Ashgabat ca urmare a dorintei guvernului turkmen să pună în aplicare planul de diversificare a exporturilor catre Europa si Afganistan.

Astfel, proiectul conductei Transcaspice este impiedicat de Moscova și Teheran, care se opun construirii de gazoducte prin Marea Caspica pana la clarificarea statului juridic al acesteia, iar construcția gazoductului Transafgan din Turkmenistan în Afganistan, Pakistan și India (spre TAPI) nu este încă posibilă din cauza instabilității prelungite din regiune. Dar situația se schimbă treptat în favoarea Ashgabatului.tevi conducta

La randul sau, UE vrea să înlocuiască gazul rusesc cu cel din Turkmenistan. Bruxelles-ul este in discutii cu potentiali participanții la proiect. Acesta este şi motivul pentru care Ashgabat a decis să solicite garantii de la ONU pentru paza conductelor transnaționale.

„Principala sarcină diplomatic a Ashgabatului este sa-si asigure un alibi politic si sa nu participe la nicio disputa cu Rusia pe problema conductei Transcaspice. De aceea, tara face eforturi pentru a atrage ONU in rezolvarea problemei construcției principalelor conducte din regiunea Mării Caspice, inclusiv spre Europa”- a declarat Sohrat Kadîrov, cercetatorul principal al Institutului de Studii Orientale, potrivit NG. El a amintit că, în timpul epocii sovietice, „fratele mai mare” al Turkmenistanului era URSS, dar după prăbușirea Uniunii Sovietice, presedintele turkmen Saparmurat Niyazov a propus locul de „frate mai mare” Chinei. „Acum, lucrurile converg spre directia SUA, noul potential „frate mai mare”. Însa prietenia demonstrativa cu Washingtonul amenință relațiile cu Moscova. Prin urmare, după ce a primit de la ONU statut de neutralitate, Turkmenistanul prefera să acționeze (contra intereselor Rusiei) prin intermediul structurilor ONU, „- spune Kadîrov.

turkmeno-afganaNeavând acces direct la piețele europene, Turkmenistan se afla  într-o pungă geopolitica. „Nu poate vinde gazele pe directia sudica din cauza Iranului. In vest are piedici din partea Rusiei, care nu este de acord cu o conducta prin Marea Caspică. Mai mult decât atât, în ultimii ani, este tot mai evident că Rusia nu vrea să aibă concurent la exportul de gaze spre Europa, deoarece pretextul ei cu privire la amenințarea ecologica a bazinului Marii Caspice din cauza conductei turkmene nu sta în picioare. Daunele asupra mediului din cauza frecventelor exerciții militare rusești în zona Mării Caspice sunt mult mai mari decât ale conductei proiectate.

Pe de alta parte, şi Rusia insasi trage o conducta pe sub Marea Neagră, fără vreo teama din partea riveranilor cu privire la bazinul biosferei”, – a spus Sohrat Kadîrov.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top