Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a refuzat să publice o colecția largă de documente referitoare la guvernul rus și participarea Rusiei la operațiuni militare în estul Ucrainei, în vara anului 2016, în schimb a publicat în același an corespondența funcționarilor Partidului Democrat din SUA, obținuta de hackeri la ordinul Kremlinului, scrie revista americana Foreign Policy.

Revista citeaza „mesajele din chat și cuvintele sursei care a furnizat aceste documente”. Potrivit fragmentelor din chat, cu care au luat cunoștință redactorii Foreign Policy, WikiLeaks a refuzat să publice cel puțin 68 GB de date care reprezintă documentele scurse de la Ministerul de Interne al Rusiei.

Ca răspuns la o solicitare de comentariu, WikiLeaks a publicat pe Twitter această declarație: „WikiLeaks respinge toate materialele prezentate, a cărora autenticitate nu poate fi verificata. WikiLeaks refuza materialele prezentate, care au fost deja publicate în altă parte sau probabil vor fi considerate neimportante. WikiLeaks nu a respins niciodată materialele furnizate din cauza țării din care provin”.

În 2014, BBC și alte mijloace media au raportat despre un volum de documente care descriu detaliile participării forțelor armate ruse și serviciilor secrete din Rusia la evenimentele din Ucraina. Cantitatea de informații obținute în urma acestei scurgeri de informatii a fost de două ori mai mică decât informațiile oferite lui Assange în 2016.

„Am trimis la WikiLeaks câteva ceva din scurgerea de informatii din Rusia. Site-ul ar fi expus Rusia si demonstra astfel că nu este controlat de serviciile secrete ruse – a spus sursa Foreign Policy. Mulți angajați și voluntari WikiLeaks sau rudele lor au suferit din cauza corupției și cruzimi Rusiei și eram siguri că WikiLeaks va publica. Dar Assange a inventat o scuză după alta”.

În cele din urmă, documentele rusești au fost publicate pe un alt site, caruia aproape că nu i s-a acordat atenție.

WikiLeaks s-a concentrat în principal asupra alegerilor din SUA, ignorând conduita necorespunzătoare a Kremlinului, continua publicatia.

În primii ani de existență, WikiLeaks a publicat informații cu privire la diverse teme, „apoi, din 2016, el s-a concentrat aproape exclusiv pe Hillary Clinton și campania sa electorală“, conchide publicația.

Când aceeași sursă a oferit WikiLeaks date de la o companie americană de securitate, Assange a refuzat din nou.

Inițial, WikiLeaks a tratat Rusia cu ostilatee și a promis dezvaluri despre Kremlin, noteaza publicația. Mai târziu, poziția lui Assange față de Rusia s-a schimbat, iar în 2012 el a obținut propria emisiunea pe postul propagandistic RT. În același timp, el producea interviuri cu gânditori de opoziție, precum  Noam Chomsky, și așa-numitii activisti „cypherpunk“ – militanti pentru păstrarea anonimatului și pasionati de criptografie.

În 2016, portalul Daily Dot a scris că WikiLeaks a refuzat sa publice documente care divulgau o tranzacție secreta în valoare de 2 miliarde de euro între regimul sirian și o banca de stat din Rusia. Detaliile cu privire la tranzacție erau conținute în materialele unui dosar judecat si secretizat de Tribunalul federal din Manhattan.

 

Totodata, fondatorul WikiLeaks a trebuit în mod repetat să respingă implicarea Rusiei în scurgerea datelor de pe serverele Partidului Democrat din SUA.

Julian Assange locuieste la Ambasada Ecuadorului din Londra din 2012. El a cerut azil la misiunea diplomatică ca să evite extrădarea în Suedia, unde este suspectat de crime de natură sexuală. Assange a respins toate acuzațiile și a spus ca sunt motivate politic.

El se temea că Suedia îl va deporta în SUA, unde el risca până la 35 de ani de închisoare sau pedeapsa cu moartea pentru publicarea documentelor secrete ale Departamentului de Stat. Însă când justitia SUA a renuntat la caz, „victima” și-a exprimat nemulțumirea, spunand ca a fost șocat cu privire la decizia instanței.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

7 Responses to Assange a fost prins refuzând să publice documente compromițătoare despre Kremlin

  1. „Cărați-vă din Moldova, rusnacilor!” spune:

    Assange supravietuieste, si fiindca e disperat, accepta micile compromisuri venite de la Kremlin.

  2. mocanu dan spune:

    UN GODAC CARE A DEVENIT PORK….GEN GHITA BELGRADEANUL…UITE CA ASTA AVEA NUME PREDESTINAT

  3. bogdan spune:

    Da da da ! Ce baiat bun e asta Asange…Si marmota invelea ciocolata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top