tevi conductaAstana ofera Moscovei o alternativă pentru aprovizionare cu gaze a Chinei – tranzitul prin Kazahstan, scrie Kommersant.

Kazahstan sustine ca firma Gazprom poate utiliza infrastructura existentă pentru a exporta gaz către China.

În prezent, Gazprom furnizează gaze în regiunile de sud ale Kazahstanului prin gazoductul Bukhara-Ural, dupa care gazul este introdus în conducta Bozoi-Cimkent, care este conectata la magistrala Asia Centrală-China, pe care Beijingul primește gaz din Turkmenistan.

„În ceea ce privește posibilitatea aprovizionării cu gaze a Chinei pe acest traseu, un astfel de interes exista cu siguranta”, – a declarat Sauat Minbayev, seful KazMunaiGas. El a menționat că, în prezent, din cauza presiunii scăzute, gazul din conducta Bozoi-Cimkent nu poate fi trimis spre magistrala Asia Centrală-China. Dar Kazahstanul are în plan creșterea capacitatii conductei Bozoi-Cimkent de la 2,5 miliarde la 10 miliarde metri cubi de gaze prin instalarea a trei statii de comprimare.

Sauat Minbayev„Dacă exista intenție de transportare a gazelor în China, avem nevoie sa punem in functiune mici stații de comprimare, iar apoi gazul va trece usor in China, – a spus Sauat Minbayev . Altfel spus, nu este nevoie de noi conducte, totul se poate face pe conductele existente”.

Amintim ca Gazprom a semnat deja un acord cu Beijingul pentru realizarea conductei „Power of Siberia” (ruta de est pentru aprovizionarea cu gaz din Siberia de Est si Orientul Indepartat) și este în discuții cu privire la livrări de gaze pe ruta de vest prin Altai, folosind baza de resurse din Siberia de Vest.

Monopolul rusesc vrea să construiască  conducta de gaze „Altai” cu o capacitate de 40 miliarde metri cubi de gaze ce vor fi transportate în Xinjiang China, iar apoi în sistemul de conducte Est-Vest. În august 2014, Kazahstan a oferit Gazprom altrenativa exportului de gaze prin conductele de pe teritoriul său. Gazprom a anuntat că va lua în considerare propunerea.

Conducte Bukhara-Ural a fost realizata la sfârșitul anilor 1960. Rusia insa nu pare interesata de tranzitul de gaze spre China „chiar daca este vorba despre o tara prietena cum este Kazahstan”.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top