dolari atacatAparent, Rusia și China au decis cu adevărat să contrabalanseze hegemonia dolarului. Despre asta vorbește nu doar dorința Chinei de a ajuta economia rusă, care se confruntă cu cea mai gravă criză din 1998 încoace, dar și faptul Kremlinul a început, în cursul ultimelor opt luni, să renunțe treptat la dolar și să cumpere în secret tot mai mult aur, scrie analistul economic Die Welt, Holger Tsshepits.

Potrivit FMI, rezervele de aur ale Rusiei au crescut în luna noiembrie cu 603.000 de uncii (aproximativ 19 tone), ajungând la 1.187.5 tone. Comparativ cu anul 2005, Rusia are acum o rezerva de aur de trei ori mai mare.

Achiziționarea de metale prețioase ridica întrebari serioase, deoarece Rusia a cheltuit în paralel sume importante de dolari (aproape 100 miliarde) pentru a sprijini rubla și salvarea unui număr de companii de stat. Agențiile de rating, în special S&P, au amenințat ca, din aceasta cauza, vor reduce ratingul de tara al Rusiei la nivelul „junk”  la mijlocul lunii ianuarie, în timp ce analiștii prezic o scadere a economiei ruse cu 5,5% în 2015 și de 3% în 2016.dolari

Rusia justifica achizitia masiva de aur spunand ca de vina sunt sancțiunile occidentale. Banca Centrală a Rusiei  cumpără producția minelor de aur rusesti, care nu pot găsi cumpărători în străinătate în conditiile de embargou. „Cu toate acestea, experții bănuiesc că în spatele cumpararii masive de aur se afla un mare plan și o strategie geopolitică a Kremlinului, care vrea să devină mai independent de dolar și își asigure spațiu de manevră în caz de înăsprire a sancțiunilor occidentale,” – spune Tsshepits, menționând că aurul este moneda recunoscută în toată lumea și o alternativă la dolarul american. Astfel, creșterea rezervelor de aur este un fel de declarație de independență fata de Statele Unite ale Americii.

Acest argument se confirma și pe baza faptului că, în ultimii ani, băncile centrale din alte țări în curs de dezvoltare, cum ar fi Turcia, Kazahstan și un număr de state din Asia și-au crescut rezervele de aur. Achiziția acestui metal pretios se înscrie în imaginea de ansamblu: statele în curs de dezvoltare sunt deosebit de dornice să creeze o contrapondere la sistemul financiar și monetar al Occidentului. În această vară, de exemplu, Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, care reprezinta 40% din populația lumii și o cincime din PIB-ul mondial, au creat o bancă de dezvoltare comună și un fond de rezervă, care ar trebui să concureze cu FMI.

Putin aurÎntre timp, în mod ironic, Moscova ar putea fi primul candidat la ajutor din partea noii banci de dezvoltare. Spre deosebire de criza din 1998, când Rusia a fost ajutata de FMI, de data aceasa Moscova nu poate miza pe această institutie, deoarece SUA are drept de veto pe orice decizie.

Iar daca ajutorul din partea FMI-ului alternativ nu va veni, in cel mai rau caz Rusia va putea urma exemplul Ucrainei, care a vândut cea mai mare parte a rezervei de aur pentru a salva tara de faliment.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 4,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top