Povestea atacului ziaristilor BBC intr-un oras din sud-estul Rusiei – Astrahan – nu este doar despre niste huligani xenofobi, deranjati de intrebarile unor reporteri straini.
Asa cum sugereaza chiar jurnalistii BBC, atacul din Rusia pare sa fi fost parte a unei operatiuni coordonate (de serviciile secrete – n.r.), care avea ca misiune oprirea realizarii, respectiv difuzarii pe cea mai importanta retea de televiziune din lume – BBC – a adevarului despre implicarea armatei ruse in razboiul din Ucraina.
„Este clar că cineva nu voia ca reporatjul nostru sa fie difuzat”, declara Steve Rosenberg, jurnalistul BBC, victima atacului orchestrat in orasul Astrahan din Rusia.
Istoria atacului a fost deja relatata în PaginadeRusia aici.
Ce este insa de remarcat este faptul ca victimelor nici nu le-a trecut prin cap ca, in realitate, tinta atacului nu au fost ei si integritatea lor fizica, ci materialul video filmat in timpul realizarii reportajului. Potrivit marturiilor jurnaliştilor BBC, dupa atacul fizic, echipa a petrecut mai mult de patru ore dând declaratii la secția locala de poliție.
In tot acest timp, echipamentul video a fost lăsat în mașina tinuta in parcarea politiei. Tot acolo era şi unitatea de hard disk a laptopului, precum și mai multe carduri de memorie cu materialul video.
Cele patru ore petrecute in sediul politiei au fost mai mult decat suficiente pentru serviciile secrete sa „sparga” laptopul si sa sterga materialul video realizat atat din laptop cat si de pe cardurile de memorie. Ce sugereaza faptul ca operatiunea a fost desfasurata de seprviciile secrete ruse?
În primul rand, faptul ca au operat sub nasul politiei fara ca cineva sa observe activitatile „neobisnuite” in masinajurnalistilor BBC. In al doilea rand, faptul ca echipamentul video nu a fost furat (cum ar sugera ideea unor hoti obisnuiti), ci operat în sensul stregerii informatiilor adunate de reporteri.
BBC a declarat oficial ca deplânge actul de violență, pe care l-a descris drept „parte a unei încercări coordonate de a opri jurnaliștii acreditați sa realizeze un reportaj legitim„.
Un oficial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a declarat că atacul este „cu totul și cu totul inacceptabil„.
„Ceea la ce asistăm este un semn clar de hărțuire a presei libere în Rusia„, a adăugat Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.