OSCEMisiunea OSCE în Donetk este deseori pichetata de localnici, iar ultima manifestatie de protest fata de prezenta OSCE in partea de est a Ucrainei s-a consumat duminica, cand 4 autoturisme apartinand observatorilor internationali au fost incendiate de necunoscuti.

Conducerea autoproclamatei republici „LNR” a declarat deschis ca activitatea OSCE este nedorita şi ca reprezentanți misiunii speciale de monitorizare sunt responsabili pentru creșterea tensiunii în jurul organizatiei. „OSCE ar trebui sa reflecteze de ce oamenii reactioneaza astfel. Dacă înainte OSCE era o organizație cheie pentru rezolvarea multor probleme, astăzi mi se pare că organizația are nevoie sa-si îmbunătățeasca statutul și să devină ceea ce sustine ca este. Atunci nu vor avea nevoie nici de securitate”- a declarat, luni, șeful „LNR” Igor Plotniţki.

Atacul

Sâmbătă noapte, patru masini OSCE au fost incendiate de persoane necunoscute. OSCE sustine ca incendierea are lagatura cu activitățile sale, dar s-a abținut sa faca acuzații directe. Pe pagina oficială de pe Facebook a misiunii se afirmca ca, în oraș, „se pare că există [oameni] care doresc ca OSCE sa înceteze să faca rapoarte despre situatia din Donetk…Pentru ca ancheta continua, nu putem comenta cu privire la problema responsabililor pentru incident”- a declarat purtătorul de cuvânt al OSCE, Michael Botsiurkiv.masini OSCE arse

„2Ministrul adjunct al Apărării” din DNR, Eduard Basurin a descris incidentul ca fiind o provocare a Kievului – „masinile au fost incendiate pentru ca OSCE sa nu poata ajunge in teritoriu pentru a inregistra atacurile armate ale ucrainenilor”.

Campania anti-OSCE

Incendierea masinilor a avut loc la trei zile după un miting împotriva OSCE în Donetsk. Joi, în fața hotelului Park Inn, unde sunt cazati membrii misiunii, două sute de persoane s-au adunat cu bannere pe care scria – „Nu mai tăceţi, deschideti ochii”, „Tăcerea voastra ucide oameni”, „În timp ce va ingrasati, oamenii mor”, „Ucraina, opreste vărsarea de sânge.” Încercarea membrilor OSCE de a vorbi cu protestatarii a esuat.

Duminică, după incidentul cu masinile incendiate, un miting similat împotriva OSCE a avut loc si la Lugansk.

Șeful adjunct al misiunii, Alexandr Hug a spus ca protestele au fost „bine organizate”, dar nu a a vrut sa spuna cine crede că le-a inițiat.

Conducerea ambelor republici autoproclamate a negat orice implicare în proteste și le-a numit „inițiative ale tineretului”, fara sa critice inițiativa în sine. OSce masini arse

Ce deranjeaza

Campania anti-OSCE a fost provocata de recentele rapoarte ale organizatiei, crede analistul politic Volodimir Fesenko. În general, în ultimele luni, observatorii au început să înregistreze un numar mai mare de încălcări din partea separatiștilor, precum și cazuri de friendly fire asupra teritoriilor  aflate sub controlul rebelilor, a spus el.

Pe parcursul ultimelor câteva săptămâni, OSCE a pubicat date care confirmă implicarea directă a Rusiei în conflictul din Donbas. Amintim numai cateva:

1) din septembrie 2014 pana în iunie 2015, observatorii OSCE au numărat mai mult de 20 de mii militari (oameni in uniforma militara nemracata) care au trecut granița dintre Rusia și Ucraina;

2) peste 20 de vehicule, cu inscripția „Cargo 200” (camioane ale armatei ruse care transporta cadavre) au trecut frontiera ucraineano-rusa în zona de conflict.

În Rusia, datele OSCE sunt declarat părtinitoare. „Volumul de minciuni ale oficialilor OSCE depaseste imaginabilul, acolo totdeauna se  afirma că armatele DNR si LNR încalca acordul de la Minsk. Aceasta atitudine din partea OSCE a fost manifestata chira de la încheierea acordurilor Minsk și începerea misiunii pe teritoriul Donbasului”, – a declarat pentru RBC, deputatul Duma de Stat din partea Partidului Comunist, Alexandr Iușcenko.

OSCE

După cum a sugerat Fesenko, presiunile asupra misiunii speciale a OSCE au ca scop discreditarea sau chiar evacuarea observatorilor internationali din regiune.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top