Ucraina a pierdut aproximativ 100 de miliarde de dolari din cauza anexării Crimeei de catre Rusia și a operațiunilor militare în Donbas, se arata în raportul ”Agresiunea Kremlinului în Ucriana”, intocmit de analiștii de la centrul american de cercetare ”Atlantic Council”.

Autorul studiului, Anders Aslund, sustine ca Ucraina a pierdut 100 miliarde de dolari din cauza agresiunii ruse în Crimeea și în estul țării. „Crimeea a fost anexată de către Federația Rusă, Rusia poartă răspunderea juridică deplină pentru această parte a teritoriului Ucrainei“, – a declarat Aslund.

„După anexarea Crimeea, Ucraina a pierdut 1,4 milioane de hectare de teren, estimat la mai mult de 1,8 miliarde $. În plus, băncile ucrainene au pierdut active rămase în filialele băncilor – între 1,7-1,9 miliarde de dolari. În plus, Rusia a confiscat compania locala de energie – Krymenergo – ca urmare, Ucraina a mai pierdut un miliard de dolari,” – rezultă din studiu.

De asemenea, din cauza luptelor din estul Ucrainei, o parte semnificativă a infrastructurii a fost distrusă. Experții au estimat daunele de 9,5 miliarde de dolari.

În plus, din cauza scăderii comerțului cu Rusia, Ucraina a pierdut alte 14 miliarde de dolari.

Autorii studiului au constatat că companiile ucrainene și persoanele fizice care și-au pierdut activele ca urmare a agresiunii ruse sunt obligate să depună plângeri la instanțele internaționale. În același timp, exista mai multe modalități de a obține despăgubiri pentru prejudiciul cauzat, a declarat președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Evgheny Cioliy.

Potrivit lui Cioliy, una dintre căi este acordul bilateral privind protejarea investițiilor semnat între Ucraina și Rusia în 1998. „Acest acord prevede că fiecare parte va încuraja investitorii celeilalte părți să investească pe teritoriul său și va permite astfel de investiții, respectând legislația celeilalte părți”, a explicat expertul.

Conform cercetătorilor, și partea rusă a suferit pierderi financiare semnificative. După anexarea Crimeei în 2014, Rusia a „vărsat” în economia socială a regiunii aproximativ 4 miliarde $ și continuă să subvenționeze anual peninsula cu aproximativ 2 miliarde de dolari. Această sumă, care reprezintă 0,14% din PIB-ul actual al Federației Ruse (de 1,4 trilioane de dolari), experți o apreciaza ca fiind „suportabilă” pentru Kremlin.

În luna mai, Curtea de Arbitraj de la Haga a ordonat Rusiei să plătească 159 milioane dolari pentru 18 companii ucrainene și o persoană fizica ca daune pentru pierderile de active din Crimeea. Arbitrajul internațional a recunoscut Federația Rusă responsabilă pentru încălcarea drepturilor investitorilor ucraineni după anexarea peninsulei în martie 2014.

Autoritățile ruse au refuzat să recunoască decizia instanței de la Haga.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Atlantic Council: Agresiunea rusă a provocat Ucrainei daune de 100 miliarde de dolari

  1. bogdan spune:

    Porcii invadatori trebuie sa plateasca ! Si vor plati decenii de acum incolo ! Spurcata si inapoiata specie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top