Atunci când doi membri ai naționalei croate la Cupa Mondială au înregistrat un video de 9 secune, dedicând Ucrainei victoria din sferturile de finala, ei au folosit sloganul patriotic ucrainean „Slavă Ucrainei!“. Fiind foști jucători ai Dinamo Kiev, ei au crezut că trimit astfel prietenilor ucraineni un mesaj desi îndrăzneț, dar destul de inofensiv. Cu toate acestea, milioane de spectatori supărati din Rusia au decis că nu există nimic inocent în filmuletul celor doi croați. Pentru ei, aceasta a fost o insultă brutală a demnității naționale ruse, cu radacini în epoca nazismului.

Aceasta interpretare eronată din punct de vedere istoric a expresiei „Slava Ucrainei“ reflectă perfect  modul în care Rusia modernă priveste la tot ce este ucrainean prin prisma istorică îngustă și distorsionată a mișcării de independența a Ucrainei în timpul celui de-al Doilea război mondial, scrie istoricul si expertul Atlantic Council, Peter Dickenson.

El adaugă că, în conformitate cu logica distorsionată a Rusiei, „Slavă Ucrainei“ este un „slogan fascist“, deoarece a fost folosit de forțele rebele din Ucraina în timpul celui de-al Doilea război mondial si care au cooperat strategic cu germanii, înainte de a începe lupta atât împotriva naziștilor, cât și împotriva „sovieticilor”. Acești insurgenți ucraineni au fost folositi de Kremlin pentru a justifica recent ocuparea Crimeei și o parte din Donbas. Propaganda rusă i-a reprezentat pe patrioții ucraineni ca un fel de „reîncarnare colectivă a hoardei lui Hitler”.

Desigur, răspunsul propagandei sovietice la mișcarea de independența a Ucrainei a fost întotdeauna o încercare de a-i portretiza pe patrioți ucraineni ca pe niste naziști, si sa puna semnul egalitatii intre expresia „Slava Ucrainei“ si „Heil Hitler“. Această abordare nu a fost niciodată corectă din punct de vedere istoric, iar evoluția expresiei in ultimii ani a subliniat absurditatea sa. Nefiind un produs al celui de-al Doilea război mondial, sloganul „Glorie Ucrainei“ provine din mișcarea timpurie de eliberare națională a Ucrainei de la începutul secolului 20, cu mult înainte de 1940. A devenit larg răspândită în rândul diferitelor formațiuni militare, pe fondul haosului bolșevic, în momentul încercării de a consolida crearea unei Republici Populare a Ucrainei independente. Din acel moment expresia a rămas în uz și a câștigat popularitate, fiind folosita in toate momentele cruciale pentru istoria Ucrainei: de la „perestroika” sovietica la „Revoluția demnității”.

Astăzi, sloganul „Slava Ucrainei” este o expresie patriotică obișnuită, folosita de toată lumea: de la politicieni ucraineni, la vedete și diplomați străini. Este un slogan similar cu „Vive la France!” sau „God Bless America!”. Singurele persoane care sunt încă șocate sau insultate de expresia ucraineană sunt acelea care se referă la independența Ucrainei ca la o manifestare a extremismului periculos. Asta explică reacția virulentă a rușilor la videoclipul jucătorilor croați în timpul Cupei Mondiale.

Dar cu aceasta ocazie apar și întrebări serioase cu privire la modul în care mass-media internaționale au decis să reflecteze acest episod.

Multe publicatii pur si simu ar preluat interpretarea eronată a Kremlinului în ceea ce privește expresia „Slava Ucrainei“, numind-o „slogan naționalist anti-rus, care provine din istoria fascismului din secolul al 20-lea.“ Potrivit autorului, acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarma important pentru toți cei care consideră că dezinformarea ruseasca a început să piardă influența.

Deși gradul de conștientizare internațională a tacticii de război hibrid ale Kremlinului a crescut din 2014 încoace, atunci când vine vorba despre acoperirea mediatică a problemelor din Ucraina, toate drumurile deseori duc la Moscova.

Dickenson reamintește că minciuna Kremlinului despre „Slavă Ucrainei“ a fost reluata de The Independent, The Sun, Bloomberg și alte publicații. Acest lucru demonstrează că Moscova continuă să aibă o influență serioasă asupra percepției internaționale despre Ucraina.

Desigur, nu este nimic nou. După prăbușirea URSS, rapoartele mass-media internaționale despre Ucraina au avut mult de suferit din cauza prejudecatii ruse, din cauza obiceiului de a insarcina corespondentii de la Moscova sa relateze despre evenimentele ucrainene.

În ciuda faptului că Rusia desfasoara un război nedeclarat împotriva Ucrainei, consecințele unei astfel de abordări pentru jurnalismul internațional ar fi părea evidente. Totuși, această practică continuă și astăzi, producând rezultate previzibil nesatisfăcătoare.

Situatia este afectata si de imaginea internațională proastă a Ucrainei și de amprenta ei academică redusă. Prea des, părțile interesate de aceasta țară cauta informații în surse rusofile, care exacerbeaza stereotipurile vechi și nu sunt în măsură să prezinte în detaliu experiența post-sovietice a Ucrainei.

Această problemă va persista cât timp Kievul nu este accesibil publicului vorbitor de limbă engleză. Desi cei patru ani de război informațional al Kremlinul nu a convins presa internațională să gândească de două ori înainte sa aiba încredere în informațiile rusesti despre Ucraina, cel puțin experienta i-a învățat pe ucraineni cat este de important să reactioneze imediat. Autorul amintește faptul că ambasada Ucrainei la Londra a răspuns rapid și a criticat mass-media britanice pentru interpretarea greșită a expresiei „Slava Ucrainei“. Ca rezultat, The Independent a corectat eroarea peste câteva ore.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Atlantic Council: Mass media internaționale reiau propaganda Kremlinului

  1. ANTIPUTIN spune:

    Slava Ucrainei si libertate pentru toti sclavii lui Putin !

  2. rsumy spune:

    Slava Ucrainei !
    🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top