Începând cu anii 1990, conflictele teritoriale, care au marcat istoria relațiilor dintre Rusia și China în secolele XIX și XX, par să fi uitate. Cu toate acestea, potrivit economistului Jean-Pierre Guichard, văzând renașterea politicii chineze iredentiste – reunificarea poporului, națiunii, grupului etnic în cadrul unui singur stat și realipirea teritoriilor  – Moscova trebuie să fi simțit fiori reci.

Expertul Atlantico continuă. Astăzi, în mod oficial, China nu are pretenții teritoriale față de Rusia, dar există pretenții istorice nerostite. În perioadele de dușmănie dintre URSS și China, Beijingul cerea returnarea unei zone întinse însumând două milioane de kilometri pătrați. Astăzi, în provincia Heilongjiang există muzee care sunt create pentru a atrage atenția publicului asupra „tratatelor abuzive” și a imperialismului puterilor europene. În toate școlile și universitățile din țară atârnă pe pereți hărți ale Chinei secolului al XVII-lea, care include toata Mongolia, partea de sud a Orientului Îndepărtat rusesc și Siberia, plus o treime din teritoriul Kazahstanului și o parte din Kârgâzstan.

Astăzi, China încearcă să obtina capete de pod în Rusia, Mongolia și Kazahstan prin mijloace economice și demografice – atât legale, cât și mai puțin legale.

În Mongolia, de exemplu, în afară de apariția de întreprinderi chineze și achiziționarea de terenuri, cea mai mare preocupare pe termen lung este elementul cu caracter demografic. Din cauza numărului insuficient de femei in China, mulți barbati chinezi pleaca în străinătate, în special în Mongolia, unde se căsătoresc cu localnice, se stabilesc și își deschid o mică afacere.

În Kazahstan, bogat în resurse naturale, există un proces de colonizare economică activă: are loc o preluare parțială sau totala a întreprinderilor din Kazahstan.

În Rusia însă, penetrarea chineză este și mai diversă. Mulți chinezi se stabilesc în regiunile de frontieră. Deschid aici afaceri, se căsătoresc cu femei din Rusia. În orașele mari întâlnesti tot mai des piețe ale chinezilor, ceea ce, potrivit autorului, este un preludiu la apariția unor „cartiere chineze”. Populația totală a regiunii a înghețat, însă procentul rusilor scade, iar cel al chinezilor este în creștere rapidă.

„Kremlinul este conștient de amenințarea pe termen lung a Chinei: alianța reală între cei doi giganți din Eurasia poate fi doar temporară”, – scrie Guichard.

Autorul Atlantico afirma ca în relațiile sale cu China, Rusia nu ar trebui să permită  Beijingului să depășească o anumită linie. În caz contrar, pentru Moscova, aceasta ar însemna renunțarea la suveranitate asupra unei părți a teritoriului său, fapt care va avea consecințe foarte grave.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

8 Responses to Atlantico: Kremlinul este conștient de amenințarea reprezentată de China

 1. yehudy spune:

  draga ivan=barbu, romanii vor sarbatori cu totii cand china va „elibera” siberia 🙂

 2. Alex spune:

  Rusia sapa groapa altora a USA si a Occidentului dar nu vede ca singurul sau DUSMAN pe termen LUNG ii CHINA si insasii existenta ei poate fi in pericol nu datorita puteri militare ci a etniei ce poate sa ceara pretentii teritoriale (CA SA VADA RUSIA CA AJUTAND UNGARIA SA CEARA AUTONOMIE DE LA ROMANIA PT UNGURI DIN ROMANIA ISI SAPA GROAPA DUMNEZEU NU DOARME LA FEL II SI CAZUL MOLDOVEII ) o data si o data putere de la Bejing va cadea sau va venii cineva la putere care va lua de la Rusia un teritoriu enorm doar pt ca au cetatenii pe teritoriul eii asa ca sincer si cu parere de rau fratilor nu ganditi pe termen lung si nici nu consideratii pe cineva prieten atii uitat ajutorul in timpul Ottomanilor si in primul si al 2lea razboi mondial DUMNEZEU NU DOARME >

 3. barbu spune:

  bai omule cineva din neamul tau a fost violat de armata rosie, poate din cauza asta scotii atita ura din sufletul tau si fanaticii au o limita dar tu nu mai ai rozeta intreaga?

  • rsumy spune:

   @barbu
   Hai sictir, bolșevic moldo-rusnac care ești, bolovane…

  • yehudy spune:

   draga ivan=barbu, tu faci apologia violurilor si crimelor comise de armata rosie 🙂
   drawga ivan=barbu, vei invata limba chineza cantand la munca patriotica in orezariile chinei din sibertia 🙂

  • yehudy spune:

   draga ivan=barbu, referitor la violurile armatei rosii tu intorci cutitul in rana!
   draga ivan=barbu, comentariile tale adancesc ura romanilor impotriva rusilor 🙂

  • Catun spune:

   Papusa barbu, cinismul te da de gol. E o caracteristica esentiala a mentalitatii spurcatilor.

 4. bogdan spune:

  Le vine randul si la porci ! Doar ca in acel moment nu va mai fi nimeni din lumea civilizata sa te tina partea godacilor ! Toti vom fi multumiti ca godacii primesc ceea ce merita !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top