Gazprom va plăti Naftogaz datoria de circa 3 miliarde de dolari decisă de Arbitrajul de la Stockholm, în schimbul retragerii de către Ucraina a tuturor plangerilor în instante și renunțării la toate procesele juridice prin care Kievul cere de l Moscova daune totale de 12 miliarde de dolari.

Părțile au luat o astfel de decizie în cadrul soluționării cererilor judiciare reciproce și în așteptarea semnării unui nou acord privind tranzitul gazelor rusești în Europa prin teritoriul Ucrainei.

Acordul, pe care companiile îl vor încheia, „prevede anularea noilor pretenții reciproce, precum si renunțarea la toate procese de arbitraj și de judecata pentru care nu există încă decizii finale” și plata de catre Gazprom a sumei acordate prin decizia Arbitrajului de la Stockholm, se arată într-o declarație semnata de șeful Gazprom, Alexei Miller, relateaza RBC.

Conform sursei din Gazprom, valoarea plății prin decizia arbitrajului va fi de aproximativ 2,9 miliarde de dolari, inclusiv penalitatile scurse din ziua deciziei. Această sumă a fost confirmată de reprezentantul Gazprom Serghei Kuprianov. Suma va fi achitata în bani, nu cu gaze sau active, scrie Vedomosti, care îl citeaza pe ministrul Energiei din Ucraina, Alexei Orzhel. Potrivit acestuia, Naftogaz ar putea încasa aceasta suma înainte de Anul Nou.

În declarația lui Miller se mai spune că Gazprom va semna cu Kievul un acord de soluționare pe cale amiabilă privind renuntarea la investigatia initiata de Comitetul de antimonopol al Ucrainei. Conform noilor acorduri, Comisia Europeană garantează că tranzitul va respecta standardele UE, iar partea ucraineană garantează independența autorității de reglementare și protejează interesele clientului de tranzit.

Totodata, va fi semnat un nou contract de tranzit pe cinci ani. Gazprom va furniza prin Ucraina 65 de miliarde de metri cubi de gaz în 2020 și 40 miliarde de metri cubi anual între 2021-2024, cu conditia stabilirii unui tarif competitiv. În plus, Gazprom și Naftogaz pot lua în considerare posibilitatea furnizării directe de gaze către Ucraina. Orzhel a menționat că contractul va fi încheiat cu posibilitatea prelungirii pe 10 ani. Tariful pentru tranzitul gazului din Rusia va crește treptat.

Acordul curent pentru tranzitul de gaz semnat pe 11 ani expiră la 1 ianuarie 2020.

Vicepremierul rus Dmitri Kozak a declarat pentru RIA Novosti că se preconizează semnarea unui contract pe cinci ani înainte de Anul Nou. „Volumele sunt suficiente pentru a răspunde nevoilor consumatorilor europeni”, a spus el, adăugând că „nu vor mai fi procese, litigii, plangeri reciproce”. Ministrul ucrainean al Energiei a adăugat că nu mai sunt necesare noi negocieri pentru semnarea contractului.

Litigiul comercial în legătură cu condițiile actuale privind livrarile de gaze către Ucraina și tranzitul acestora a fost unul dintre principalele obstacole în calea încheierii unui nou contract între Gazprom și Naftogaz. Kievul și UE contau pe un acord de tranzit pe zece ani, cu un volum anual de 60 de miliarde de metri cubi. Gazprom a oferit un contract pe un an, ținând cont de cererea prognozată a cumpărătorilor europeni de gaz pentru 2020. De asemenea, Moscova a cerut ca Ucraina sa renunțe la toate plangerile in instante din arbitrajul internațional și încetarea procedurilor legale. Ucraina a subliniat că nu intenționează să renunțe la compensațiile acordate prin decizia Arbitrajului de la Stockholm.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Au îngropat ”securea războiului”: Gazprom va plăti Naftogaz $3 miliarde în schimbul renunțării la toate procesele

  1. bogdan spune:

    Ce fraieri si ucrainenii astia ! Pai aveau deja de recuperat 3 miliarde stabiliti de instanta ! Restul din cereri chiar daca nu ar fi fost 12 miliarde tot ar fi castigat inca vreo 3-4 in instantele Internationale…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top