Ministerul Justiției al Rusiei a inclus organizația cehă ”Člověk v tísni” (People In Need) pe lista organizațiilor neguvernamentale străine și internaționale ale căror activități sunt considerate indezirabile în Rusia.

Guvernul rus nu a motivat în vreun fel interdictia dictata, relateaza Novaya gazeta.

„Includerea îl lista organizațiilor indezirabile este, desigur, neplăcută, am sperat că acest lucru se va întâmpla mai târziu, dar nu suntem primii și nici ultimii alături de organizații de renume care sprijină societatea civilă rusă”, se spune pe site-ul „People in Need”.

„Va trebui să ne gândim la ce pași vom face pentru a fi mai prudenti, dar acest lucru nu înseamnă că vom înceta să lucrăm în Rusia”, se arata pe site-ul organizației.

În declarație se notează că președintele rus Vladimir Putin „vrea să guverneze cu mână forte în Rusia”, prin urmare, activitățile organizației care vizează sprijinirea societății civile din Federația Rusă „enervează regimul rus, deoarece el nu dorește să funcționeze transparent, democratic și nu vrea să fie sub control public”.

„People în Need” este a 19-a organizație din registrul „nedorit”: includerea în lista înseamnă înghetarea conturilor din Rusia și închiderea filialelor. Daca continua să lucreze, ONG-ul risca o amendă, iar angajații urmăriri administrative și penale, notează Novaya Gazeta.

ONG-ul ”People in Need” a fost înființat în 1992 de un grup de corespondenți de război pentru a ajuta civilii din zonele de război. Organizația oferă asistență umanitară în întreaga lume, ajută la combaterea sărăciei, sprijină societatea civilă și protecția drepturilor omului, în special în țările cu regimuri autoritare.

ONG-ul operează în peste 30 de țări din Africa, Orientul Mijlociu și Europa de Est. Printre sponsorii și partenerii organizației se numără Banca Mondială, Comisia Europeană, agenții ONU, Departamentul de Stat al SUA și alte agenții guvernamentale și binecunoscute organizații non-profit, precum și structuri „indezirabile” în Rusia, precum Fundația „Open Society” a lui George Soros și Institutul Național Democrat al guvernului american.

„Această organizație (People in Need) a fost prima, care la începutul celui de-al doilea război cecen a reușit să organizeze convoiuri alimentare în Cecenia, care era închisă pentru alte ONG-uri. Convoiurile, desigur, erau păzite de soldați ruși. Chiar și atunci autoritățile au acceptat ajutorul acestei organizații, considerând aparent că nu este doar dorit, dar necesar”, a scris Svetlana Gannușkina, președinte al Comitetului ”Asistența Civică”, pe pagina sa de Facebook.

De la izbucnirea conflictului militar în estul Ucrainei, în 2014, People in Need a acordat asistență umanitară locuitorilor din regiune până în 2016, dupa care autoritățile separatiste au revocat acreditarea acordata acestei organizatii umanitare, acuzând-o de „acțuni distructive” și „scheme de corupție”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Autoritățile ruse au interzis organizația umanitară cehă ”People In Need”

  1. bogdan spune:

    Niet demokratie… Putlerie… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top