Curtea Constituțională din Ucraina a publicat motivarea deciziei sale recente de abrogare a articolului din Codul penal privind răspunderea penală pentru dobândirea ilicită a averii. Instanța a declarat că prevederea nu respectă Constituția, întrucât încalcă principiul prezumției de nevinovăție, obligând suspectul, nu procuratura, să dovedească legalitatea averii sale și astfel încalcă dreptul la un proces echitabil și la egalitatea părților.

Decizia instanței supreme a provocat controverse atât în ​​Ucraina, cât și în străinătate, deoarece adoptarea articolului privind averile ilicite a fost una dintre obligațiile Ucrainei față de Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană în 2015.

Reacția UE

Inițiativa Anticorupție a Uniunii Europene în Ucraina (EUACI) a publicat un comentariu despre abolirea articolului privind îmbogățirea ilegală.

Reprezentanții EUACI au contrazis argumentele Curții Constituționale. În special, inistitutia afirmă că instanța nu a analizat practica respectiva a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). În plus, așa cum precizează EUACI, articolul privind dobândirea ilicita a averii nu obligă în realitate pe suspect să-și dovedească nevinovăția, procuratura este cea care trebuie să se ocupe de colectarea de probe. Astfel, articolul nu încalcă principiul prezumției de nevinovăție și nu afectează garanțiile unui proces echitabil.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Autoritățile ucrainene au dezincriminat dobândirea ilicită de avere. Reacția UE

  1. Marian spune:

    Ucraina=Rusia,ambii ciorditori de pamant!

  2. bogdan spune:

    Ucraina daca va face pasi inapoi nu va mai fi nimeni sa-i ajute…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top