Comisia Europeană, organul suprem al executivului UE, intenționează să elimine „Gazprom“ din conducerea conductei de gaz „Nord Stream – 2“, pentru a separa responsabilitățile de furnizor de cele de transportator de gaze naturale, astfel încât să nu se permita conflictul de interese și sa se creasca concurența, scrie ziarul „Vedomosti“.

Propunerea, parte a proiectului de mandat al Comisiei Europene, va fi discutata în cadrul dialogului reprezentanților UE cu Rusia. În orice caz, Comisia Europeana va propune extinderea principiilor celui de-al treilea pachet energetic asupra conductei.

Discuțiile privind propunerile UE urmau să înceapă în vară, dar din cauza concediilor au fost amanate pentru toamna aceasta.

„Ar pute afi luate in considerare si modele alternative de separare, cum ar fi instituirea unui operator independent al sistemului sau a unui operator independent de transport“ – sustine ziarul.

Cel de-al treilea pachet energetic interzice detinerea in aceleasi maini a producției de gaze și a conductelor de gaze naturale.

Gestionarea operațională a conductei de gaz, conform Comisiei Europene, ar trebui transferată unei companii independente. În același timp, infrastructura conductei va rămâne în proprietatea Nord Stream 2 AG, deținută 100% de Gazprom.

O altă opțiune este de a lăsa Nord Stream 2 AG la „cârma” conductei. În acest caz, compania va fi supravegheata de un organism de reglementare independent. De asemenea, va fi necesar să se asigure accesul terților la conductă.

Proiectul Nord Stream 2 implică construirea a două fire de gazoduct cu o capacitate totală de 55 miliarde metri cubi pe an, de la coasta Rusiei spre Germania.

Anterior, „Gazprom“ spera ca partenerii săi din cadrul proiectului – Shell, OMV, Engie, Uniper si Wintershall – sa furnizeze companiei Nord Stream AG 2 credite cu o dobândă de 6% pe an până în 2019.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Autoritățile UE vor să elimine „Gazprom” din conducerea „Nord Stream – 2”

  1. bogdan spune:

    Teapa godacilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top