clanul IanukoviciAverea din străinătate a clanului presedintelui fugar Viktor Ianukovici totalizează circa un miliard de dolari. Cel puţin atâta au descoperit şi poprit, până în prezent, autorităţile din Marea Britanie, Austria, Liechtenstein, Letonia și Cipru, potrivit Deutsche Welle.

Experții avertizează că procesul de returnare a banilor în Ucraina va fi foarte dificil și cronofag.

Oficial este imposibil sa primesti vreo informație cu privire la sumele apartinand membrilor familiei Ianukovici înghetate în UE. Ancheta inrerpinsa de DW a fost intampinata în general cu rapsunsuri care citau legile privind secretul bancar.

Date cu privire la înghețarea activelor clanului Ianukovici au fost totusi primite din Austria (6 milioane de euro), Cipru (1,5 milioane de euro și 3 milioane de dolari) și Liechtenstein (27 de milioane de franci elvețieni). Letonia a confirmat înghețarea mai multor conturi, fara sa comunice soldul. În Germania, așa cum a anuntat Ministerul Economiei, nu au fost inghetate active ucrainene.

In primavara acestui an, Marea Britanie a anuntat inghetarea conturilor lui Ianukovici totalizand 23 milioane de dolari, iar Elveția – 137 de milioane de euro.

Sub rezerva anonimatului, unul dintre experții familiari cu subiectul a declarat ca, multe dintre ciflrele comunicate sunt reduse.

„Există o serie de active aflate „sub suspiciune” şi, pana la stabilirea exacta a proprietarilor acestora, nimeni nu va divulga sumele specifice,” – spune sursa DW.

El a estimat suma totală a fondurilor care sunt inghetate în UE si care se banuieste ca ar apartine clanului Ianukovici este de aproape un miliard de dolari. Este vorba despre conturi in circa 10 tari.

Experții intervievați de DW sustin ca banii spălati exclusiv în UE vor fi mult mai ușor de identificat, decât resursele care au trecut prin „găuri negre” precum Insulele Cayman, Seychelles etc. Un indiciu clar despre cât de dificil va fi sa se stabileasca o conexiune între persoanele aflate pe lista de sancțiuni a UE și activele acestora, este ancheta de spălare de bani pe care o desfasoare Germania in cazul firmelor controlate de către Serghei Kurchenko (un om de afaceri controversat apropiat de presedintele demis Viktor Ianukovici).

Banii vor fi mai ușor de gasit si returnat in Ucraina daca regimul Ianukovici va fi recunoscut drept un  „sistem criminal” de îmbogățire ilegală.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top