Niciun stat „din punct de vedere juridic” nu este obligat sa finanţeze școlile minorităților naționale, a declarat Juris Jansons, avocatul poporului din Letonia, comentand astfel declarațiile apărătorilor școlilor „ruse” din tara, care sustin ca trecerea scolilor cu predare in limba rusa la invatamantul in letona ar fi o încălcare a drepturilor lor, scrie Delfi.
Într-un interviu pentru agenția LETA, Jansons a remarcat că, în alte țări, programele de educație pentru minoritaţi finanțate de stat sunt foarte rare. De obicei acestea sunt finantate din surse private. El a subliniat că absolvenții scolilor medii din Letonia oricum sunt obligati să sustine examene de absolvire în limba de stat, iar trecerea la predarea in limba letona este în interesul elevilor, a subliniat Jansons.
„Trebui sa menținem un echilibru între drepturile minorităților naționale la propria lor limbă şi cultură și interesele statului, pentru ca fiecare individ sa se integreze în societate, păstrând unicitatea sa, dar respectând în același timp politica statului și legile sale – a declarat avocatul poporului. Dacă o țară a stabilit care este limba de stat, orice instituție de învățământ este obligată să furnizeze elevilor nivelul de cunoastere a limbii de stat care sa le permita integrarea în societate. Trebuie să se înțeleagă faptul că bariera lingvistica este o bariera totala”.
Potrivit lui, Letonia deja a mers mult mai departe în respectarea drepturilor omului, în special pentru copiii minorităților etnice.
„Educației bilingve i-am acordat o atenție sporită din mai multe puncte de vedere” și am constatat o inegalitate juridică, a declarat Jansons.
„De exemplu, examenul de clasa a noua pentru copiii ruși poate fi sustinut în limba rusă, iar restul minoritatilor trebuie sa-l sustina in limba de stat. Din punct de vedere juridic nu este corect. Dacă vorbim despre aceeași abordare, este necesar să se garanteze tuturor aceleasi drepturi. De exemplu, copiii ucrainenilor din Letonia, de asemenea, ar trebui să poată sustine examenul de stat în limba ucraineana”- spune avocatul poporului din Letonia.
Conform ultimului recensământ din Letonia, realizat în 2011, rusii reprezintă 26,9% (aproximativ 557.000) din populatia țării. Limba rusă are statut de limbă străină.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
poate se face ceva si in romania legat de invatamatul in limba maghiara care este finantat in mod parazitar din bugetul de stat