Axa Kremlin-Muntenegru-Cecenia

12:59 pm, 5 februarie 2017 • de 1 Comentariu

Kremlinul nu renunță la încercările de a aduce la putere în Muntenegru opoziția pro-rusa, ai cărei reprezentanți sunt inculpați în cazul tentativei de asasinare a fostului prim-ministru Milo Djukanovic și a pregatirii loviturii de stat după alegerile din 16 octombrie.

Cât de ciudat nu ar părea, dar „Frontul Democratic” muntenegrean și-a intensificat recent contactele nu numai cu Moscova, dar și cu Cecenia.

Pentru ca premierul sârb, Aleksandar Vucic, în contactele cu politicienii de la „Frontul Democratic” preferă să nu depășească cadrul umanitar și cultural, liderii opoziției din Muntenegru, care nu au recunoscut rezultatele alegerilor din octombrie și boicoteaza activitatea noului Parlament, cauta acum spirjin la Moscova.

Cei mai cunoscuti lideri ai ”Frontului Democratic” – Milan Knezevic și Andrija Mandic – au fost primiti recent de adjunctul ministrului rus de externe la Moscova. În discutiile cu Alexei Meșkov cei doi au analizat „tentativa de lovitură de stat” care, potrivit opoziției muntenegrene, a fost pusa în scenă de regimul Djukanovic, susținut de precedenta administrație americană, pentru a-si oferi un avantaj la alegerile din 16 octombrie.

Ministerului rus de Externe nu-i place să vorbească despre acest caz, mai ales că în lista persoanelor date in urmarire internațională se afla si doi cetățeni ruși – Edvard Șirokov și Vladimir Popov. Aceștia sunt suspectați de formarea unei organizații criminale și încercarea de a comite atacuri teroriste în ziua alegerilor din Muntenegru. Șirokov mai este suspectat ca a planificat uciderea lui Djukanovic, care a părăsit funcția de premier după alegeri. Ancheta declansata de procurorii muntenegreni priveste si cativa membri ai „Frontul Democrat”, pentru că, așa cum a sugerat biroul procurorului muntenegrean, liderii săi urmau sa preia puterea în urma ”revoltei”.

Numeroasele partide ale „Frontului Democrat” (inclusiv radicalii și comuniștii) se poziționează ca o „asociație liberă a persoanelor care militează pentru schimbare democratică”. Ele nu au o ideologie comună sau o platformă politică externă, dar principalul „plus” în ochii Moscovei este că partidele componente vor legături mai strânse cu Rusia și resping integrarea în NATO. „Frontul Democratic” cere organizarea unui referendum cu privire la aderarea la NATO.

Potrivit Moscovei, integrarea euro-atlantică va „destabiliza” Muntenegru. Nu este clar pe ce se bazeaza aceasta convingere. Dar, în orice caz, Ministerul rus de Externe considera ca principala sursă de creștere a tensiunilor din Balcani este „impunerea popoarelor balcanice a valorilor europene în pachetul post-creștin”.

Constituția Muntenegrului sustine ca referendumul poate fi organizat doar în baza deciziei Parlamentului, care in prezent este dominat de Partidul Democrat al Socialiștilor lui Milo Djukanovic și partenerii săi de coaliție. Faptul ca autoritățile din Muntenegru refuza ideea referendumului, afirmand ca o asemena practica nu exista la nivelul membrilor NATO, nu îi descurajeaza pe membrii opozitiei proruse, care cer un „referendum popular”. Ideea este susținuta de Rusia.

Organizarea referendumului a fost discutata și la ultima reuniune a opoziției din Muntenegru cu adjunctul secretarului Consiliului General al partidului „Rusia Unită” Serghei Jelezniak. Oficialul partidului de guvernamant din Rusia crede ca un astfel de vot este ”singurul mod civilizat de a mentine pacea în Balcani” și a promis ca Moscova va intensifica eforturile bilaterale și multilaterale în această direcție.

Andrija Mandic a spus că „Frontul Democrat” ar dori să lege data referendumului de aniversarea bombardarii Iugoslaviei de către avioanele NATO din 1999 – 24 martie. Iar Milan Knezevic a propus crearea unui grup de lucru politic ruso-american, care sa supravegheze organizarea si mersul „votului popular” și sa ajute la realizarea unui consens privind securitatea Muntenegrului și a întregii regiuni balcanice.

La sfârșitul lunii ianuarie, Knezevic cu Mandic și mai mulți reprezentanți ai comunității musulmane din Muntenegru au efectuat o vizita la Groznîi. Programul delegației din Muntenegru a inclus întrevederi cu președintele Parlamentului și „mana dreapta a lui Kadîrov” – Magomed Daudov, primarul din Groznâi – Muslim Huciev, și seful religios al Ceceniei – Salah-Haji Mezhiev.

Relatii atat de exotice în istoria internațională a Muntenegru nu au mai existat, mai ales că seful Ceceniei se afla sub sancțiuni internaționale, susținute inclusiv de Muntenegru. Așa că observatorii cred ca noile contacte sunt in primul rând o încercare de a sparge coaliția de guvernământ din Muntenegru, prin convingerea Partidului Boshnyaks, care reprezintă musulmanii din Muntenegru, sa treaca in tabara opoziției. În Balcani imediat si-au adus aminte și despre puterea și potențialul lui Ramzan Kadîrov, inclusiv despre amenintarea sa de a trimite în estul Ucrainei un numar de 74.000 de voluntari ceceni.

În general, negocierile de la Moscova și Groznîi arata ca sunt parte dintr-o campanie generala a Kremlinului. Autoritățile ruse nu au stabilit contacte cu noul guvern muntenegrean condus de Dusko Markovic și acum încearcă să mărească greutatea opozitiei, oferindu-le o primire călduroasă. Astfel, Moscova a semnalat disponibilitatea sa de a continua să se amestece în treburile interne ale Muntenegrului și, în general, în procesul de apropiere a țărilor din Balcani față de Occident.

Editorialistul portalului muntenegrean „Analytica”, Slobodan Jovanovic, într-un interviu cu Radio Liberty, a declarat că situația politică din țara sa rămâne dificilă, iar dezvoltarea acesteia va depinde inclusiv de relațiile dintre Moscova și Washington.

”Dacă vorbim despre „referendumul poporului” privind NATO, pe care vrea să-l organizeze opoziția cu sprijinul Rusiei, este o idee absolut inutilă. Cei mai mulți oameni ar fi ignorat un astfel de referendum, și acesta nu ar reflecta starea de spirit reală a oamenilor. Un astfel de referendum nu va fi legal și legitim”, sustine Jovanovic.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Axa Kremlin-Muntenegru-Cecenia

  1. bogdan spune:

    Pana nu dispare porkul pitic dement din cocina kremlin nu va fi pace in fostul spatiu sovietic si in vecinatatea Europeana Civilizata ! Poporul „civilizator” sovietic trebuie sa renunte la tendinta godaceasca de a ne civiliza si pe noi cei din Lmea Democratica Europeana-Uniunea Europeana ! Eventual sa incerce doar la ei in Porcie ! OLr tara de Neanderthalieni !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top