Ayder MuzhdabaevDragii şi bunii dar poate un pic naivii mei prieteni din Moscova mi-au scris că prigoana tătarilor din Crimeea este un alt „exces local” şi nicidecum o politica publica a Moscovei, cum era sub Stalin. În cazul în care acest punct de vedere este sincer, atunci lasati-mă să va explic, scrie redactorul sef adjunct al unuia dintre cele mai importante ziare din Rusia- Komsomolskaia Pravda, Ayder Muzhdabaev, pe pagina sa de Facebook.

Redam mai jos traducerea comentariului sau:

„Din păcate, ceea ce li se întâmpla tatarilor în Crimeea nu este un „exces local” si iata de ce. „Excesele” sunt acele situatii pe care centrul (Moscova) le condamnă și le remediaza de îndată ce ajung semnalele din teritoriu. În cazul tătarilor din Crimeea situația este diferită: „centrul” știe bine totul, dar nu numai că nu stopeaza fenomenul, ci, dimpotrivă, organizeaza (coordoneaza) diferite acțiuni discriminatorii.

Ei bine, pentru a nu va face sange rau, nu va voi spune acum despre dispariții de persoane, torturi și alte crime la adresa tătarilor din Crimeea, nici despre arestarile pe acuzatii „antedatate”, în legătură cu evenimentele care au avut loc atunci când Crimeea era încă teritoriul altui stat, pentru ca aţi putea spune ca „nu știm detaliile cazului”.

Hai sa vorbim despre ceva absolut neutru, legal și foarte actual: amenințarea închiderii incepand cu 1 aprilie a postului de televiziune tătar din Crimeea. Acest caz este ilustrativ pentru relațiile dintre Rusia și tătarii din Crimeea.

Astfel, autorizația de functionare a singurului canal al tătarilor din Crimeea – ATR este refuzata nu de autoritățile locale, ci de cele federale. Situatia asta s-a repetat de 4 ori. Toate documentele sunt pregătite în mod corect (s-a apelat la o firma de avocatura din Moscova), iar ATR nu încalcă nicio lege rusă (altfel – ar fi fost deja închisă).

ATR nu face apel la nesupunere civica si, în general, nu protesteaza fata de nimic – este un canal de stiri și divertisment modern, care emite în trei limbi: rusa, ucraineana şi qırımtatar tili (toate trei oficiale în Crimeea).

ATR mai are un canal de televiziune pentru copii – Lale, care difuzeaza programe, filme și desene animate în limba tătară.

Ca să inteleaga toată lumea. Tocmai datorita acestui post tv, tătarii din Crimeea au inceput sa se simta acasa in Crimeea, au început să vorbească limba literară (și cel mai important – si copii au început să vorbeasca!). Limba tatara a inceput sa fie folosita in diferite genuri de muzica (de la jazz la folk și rock sau rap), au fost realizate documenatre istorice, filme de lung metraj, unele au câștigat premii la festivaluri internaționale, etc.

Astfel, pentru tatari, canalul ATR este de mare valoare. Si ce pericole prezinta acest post tv pentru Rusia daca:

– Liderii poporului, care cincizeci de ani au luptat pentru revenirea tatarilor în Crimeea, au fost deportati din Crimeea, separați de familiile lor și țara lor natală;

– Mejlisul este de facto interzis, iar proprietatea confiscata;

– Tătarii din Crimeea nu construiesc planuri de lupta cu autoritățile ruse;

– Tătarii din Crimeea nu au arme sau organizații secrete, sau ceva care sa fie ilegal.

Nu exista niciun motiv rezonabil, nexenofob pentru care tătarii din Crimeea sa fie privati de postul lor național de televiziune.

Concluzia, din păcate, se impune de la sine.

Autoritatile de stat ruse urmăresc o politică de prigoana a tătarilor din Crimeea la nivel național, o fac în moduri diferite, crescand presiunea morală și administrativă pentru a se asigura că, tot mai mulți dintre indigeni vor părăsi teritoriul Crimeei.

Ce faceau împaratii rusi cu tătarii din Crimeea prin confiscarea pamanturilor, iar Stalin – cu ajutorul NKVD-ului și a vagoanelor de transport, autoritatile de astazi repeta utilizand „deportarea hibrida”: umilirea, amenințările, arestările,  interdicțiile.

Prin urmare, bunii mei, dar naivii prieteni, n-o sa va placa ce auziti, dar am să va spun: începând cu luna martie 2014, tătarii din Crimeea au devenit un popor de proscrisi.

Efectul „deportarii hibride” este deja evident: mii de familii au părăsit Crimeea în căutarea unei noi patrii. Recunosc că Moscova este multumita de acest efect.

Înțeleg că poate alți oameni, fara legatura cu Crimeea, au dreptul sa aiba fata de oprimarea tătarilor orice opinie doresc: voioasa, batjocoritoare, indiferenta.

Dar nu vreau ca niciunul din bunii, dar naivii mei prieteni sau familiile lor sa simta macar o sutime din astfel de „excese locale”.

Sa fiti sănătosi și fericiti cu putință.

Cu respect Aider”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Ayder Muzhdabaev: Prietenilor mei din Moscova, despre tătarii din Crimeea şi deportarea HIBRIDĂ

  1. memur dervis spune:

    AMIN !
    YA RABBII !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top