piata neagra URSSÎn supermarket-urile din Rusia nu mai există parmezan, prețurile au crescut pana la cer, iar sancțiunile occidentale au lovit în toti prietenii lui Putin, scrie  Nicola Lombardozzi în La Repubblica.

În zona Kitai-gorod (Chinatown) din oraș este un tip care iti poate aduce tot ce vrei: şi parmezan și șuncă spaniolă. Dar, comenzile se fac la telefon. Cumpăraturile costa de două ori mai mult decât în urmă cu două luni, dar marfa este de calitate. Sute de astfel de numerele de telefon secrete”  sunt transmise din gură în gură printre rusii care isi permit inca să cumpere la preturi fabuloase brânză frantuzeasca, somon norvegian și chiar iaurt sau smantana proaspăta din „dusmanoasa Ucraina scrie ziaristul italian. Dar, daca esti un profesor de liceu, asa cum este Olga Dmitrievna, iti ramane doar sa suspini dupa vremurile de altadata.

Mere sârbesti? Nu am mai văzut pana acum și sunt de trei ori mai scumpe, spune profesoara. Merele din Rusia sunt bune, dar au disparut din comert, cererea este prea mare. Dacă te gandesti doar la petrol, rămâi fără mere, lapte, ouă si chiar cartofii sunt greu de gasit”.

Sancțiunile americane și europene sunt resimtite si de oamenii bogati  se spune în articol. Oligarhii apropiati guvernului încep să-si faca griji și să lupte pentru supraviețuire. Nu au timp sa se ocupe de nevoile oamenilor simpli. Inainte rusii stiau ca guvernul prudent a creat un fond suveran” in care se aduna bani din veniturile uriase realizate din vanzarile de petrol.

raftFondul este o garanție pentru cetățenii obișnuiți ca în caz de criză ei ar putea fi ajutati. Fondul există și astăzi si contine circa 80 de miliarde de euro. Dar Putin foloseste banii în mod imprevizibil si discretionar: ba pentru finantarea marilor companii energetice ajunse in dificultate din cauza sancțiunilor, ba pentru băncile private, pentru companii militare și complexul metalurgic, toate căzute sub sancțiunile SUA și UE.

Lupta pentru redistribuirea banilor din acest fond abia a început și nu are nimic de-a face cu nevoile profesoarei Olga Dmitrievna, căreia ii vine sa plânga de ciuda in fata raftului cu fructe:

„Prețurile cresc în fiecare zi. Este atât de frustrant„, spune femeia care castiga ceva peste 250 de euro pe lună.

Acesta este salariul mediu al rușilor. În urmă cu câteva luni acesti bani iti ofereau un trai decent, dar astăzi prețurile, potrivit rapoartelor mass-media ruse, sunt mai mari cu 35%. Benzina a ajuns la aproximativ 80 de cenți pe litru, iar până la sfârșitul anului se asteapta noi scumpiri. Rubla continuă sa se devalorizezeToamna pare înfricoșătoare pentru majoritatea rusilor.

BlackMarket

Experții prezic că foarte curând, în Rusia, moneda straina poate reveni pe piața neagră, la fel ca în perioada sovietică și sub Elțîn.

Mii de oameni şi-au retras economiile de la bănci cu care au cumparat euro si dolari. Experții prezic că, foarte curând, moneda straina poate reveni pe piața neagră, la fel ca în perioada sovietică și sub regimul lui Elțîn.

„Putin a relizat ceva imposibil in Rusia. A oferit incredere in rubla ruseasca. Dar acum situația este aproape de prăbușire„, spune autorul.

Odata cu agravarea crizei a scazut si patriotismul rusesc. Dacă în luna august, mai mult de 80% dintre ruși susțineau cauza separatiștilor din Ucraina, astăzi doar 40% mai cred in asta.

Întrebata despre razboiul in Ucraina, profesoara Olga Dmitrievna raspunde: Războiul din Ucraina? Îmi pare rau, dar am o mulțime de alte probleme„.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Back in USSR: Piaţa neagră şi rafturi goale în magazine

  1. didi spune:

    hehehehe, dati-l jos pe putin si poate ca situatia va reveni la normal…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top