Ministerul de Externe de la Bacu a anunțat că obiectivul principal al anului care vine va fi redobândirea teritoriilor ocupate.

Restaurarea integrității teritoriale rămâne principalul obiectiv care stă n fața Azerbaidjanul în 2019, a afirmat ministrul azer de externe, potrivit Interfax.

„Cea mai importantă sarcină a diplomației noastre este de a pune capăt agresiunii Armeniei împotriva Azerbaidjanului, eliberarea teritoriilor noastre de sub ocupație și întoarcerea persoanelor strămutate la casele lor”, se arata în documentul citat.

„Țara noastră, în același mod în care asigură securitatea cetățenilor săi, reprezentanți ai altor grupuri etnice, este gata să facă acest lucru în conformitate cu obligațiile sale internaționale și în cazul cetățenilor de origine armeană din Nagorno-Karabah și să le acorde dreptul la autoguvernare la un nivel înalt în cadrul frontierelor recunoscute intrenational al Republicii Azerbaidjan. Membrii comunitatii azere din regiunea Nagorno-Karabah a țării noastre sunt gata să se întoarcă la casele lor”, se arată în declarația oficială de pe site-ul MAE azer.

De menționat că, în 2018, președintele azer Ilham Aliev și actualul premier armean Nikol Pașinian au avut un schimb de opinii cu privire la soluționarea conflictului din Karabah la summitul CSI de la Dușanbe și la întâlnirea de la Sankt Petersburg. Totodata, în ultimele șase luni, au avut loc trei întâlniri ale șefilor ministerelor de externe din Azerbaidjan și Armenia.

În 1988, Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah a anunțat despre retragerea sa din RSS Azerbaidjan. Ca rezultat al conflictului militar din anii 1992-1994, Azerbaijanul a pierdut controlul asupra Nagorno-Karabah și a șapte zone adiacente, iar Nagorno-Karabah si-a proclamat independența.

Negocierile dintre Armenia și Azerbaidjan privind Karabahul au avut loc intermitent din 1992. Azerbaidjanul susține principiul păstrării integrității sale teritoriale, iar Armenia susține poziția autorităților din Nagorno-Karabah.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Bacu: Obiectivul principal al anului care vine va fi redobândirea teritoriilor ocupate

  1. bogdan spune:

    Da de unde ? Pai teritoriile ocupate azere sunt ocupate in fapt de porci prin trupele aflate in pseudostatul Armenia…asa ca nu vor recupera nimic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top