firtashCu sprijinul oamenilor din anturajul președintelui rus Vladimir Putin, oligarhul ucrainean Dmitri Firtash a fost capabil sa cumpere la preț redus peste 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale și sa împrumute mai mult de 11 miliarde de dolari.

Potrivit Reuters, schema de imbogatire pusa la punct de adevaratul „baiat destept” din energie, cu spijinul oamenilor lui Putin, a permis companiilor offshore inregistrate de acesta in Cipru sa castige peste 3 miliarde de dolari. De asemenea, banca controlata de prietenii lui Putin – Gazprombank – a oferit miliardarului credite in valoare totala de peste 11 miliarde de dolari.

În conformitate cu documentele vamale aflate la dispoziția agenției Reuters, în ultimii patru ani, Gazprom a vandut lui Dmitri Firtash mai mult de 20 de miliarde de metri cubi de gaze, la un preț semnificativ mai mic decât cel oferit, spre exemplu, companiei de stat Naftogaz, distribuitorul de gaze naturale din Ucraina. Volumul dezvaluit este de aproximativ patru ori mai mare decât anuntase anterior Guvernul rus.

Firtash cumpăra gaz cu 249 dolari/1.000 de metri cubi, în timp ce Naftogaz, compania de stat a Ucrainei, oferea 412 dolari pentru mia mc.

Documentelor vamale ucrainene și cele corporate arată firmele lui Firtash din Cipru și Elveția revindeau gazul de la Gazprom unor combinate chimice din Ucraina detinute tot de Firtash la un pret de 430 dolari pe mia metri cubi.

Analizand preturile si volumele, Reuters a ajuns la concluzia că, in cei peste doi ani, companiile off-shore ale oligarhului ucrainean au încasat din aceste tranzactii aproximativ 3.7 miliarde de dolari .

firtash2Așa cum reiese din alte documente, în aceeași perioadă, bancheri apropiati de  Vladimir Putin i-au oferit lui Firtash linii de credit in valoare de aproximativ 11 miliarde de dolari.

Imprumuturile au fost aranjate de banca rusă Gazprombank, care este controlată de oamenii lui Putin.

Creditarea companiilor lui Firtash a inceput la scurt timp după venirea la putere în Ucraina a lui Viktor Ianukovici (februarie 2010).

În luna iunie a aceluiași an, Firtash infiinteaza in Cipru compania numita Ostchem Investments, care, potrivit documentelor cipriote, la numai o lună dupa inregistrare a primit o linie de credit de la Gazprombank de 815 milioane de dolari.

În septembrie Ostchem Investments a cumparat 90% din combinatul îngrășământe Stirol din Ucraina.
Apoi, în martie 2011, Gazprombank a înregistrat o linie de credit pentru companiile oligarhului ucrainean în valoare de circa 11 miliarde de dolari.Gazprombank

Dupa acea data, pe parcursul următoarelor șapte luni ale anului 2011, Firtash a dobândit controlul a încă două combinate de îngrășăminte chimice din Ucraina: Azot (Severodonetsk) și Azot Rivne. El a cumparat, de asemenea portul Nick Tera și Nadra Bank.

Ca urmare a tuturor acestor achiziții, Firtash a devenit al cincilea cel mai mare producător de îngrășăminte chimice.

Reamintim, in prezent, oligarhul Dmitri Firtash se afla în Austria, unde așteaptă o hotărâre judecătorească privind posibila sa extrădarea în SUA. Interesant este ca banii de cautiune pe care avocatii lui Firtash i-au platit autoritatilor austriece provin, de asemenea, din Rusia

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top