Președintele azer Ilham Aliev a declarat, miercuri, că el consideră inacceptabilă propunerea de a purta discuții cu autoritatile din republica nerecunoscuta Nagorno-Karabah, transmite TASS.

„(Noile autorități din Armenia) propun să se negocieze nu cu Armenia, ci cu regimul autoproclamat din Nagorno-Karabah. Este în general inacceptabil, iar cei care fac o astfel de propunere, cu siguranță știu că nu va fi acceptată“ – a spus Aliev. El a subliniat că noua conducere a Armeniei vine cu „declarații care se exclud reciproc”.

„Desigur, noi înțelegem că noul guvern (din Armenia) are nevoie de un anumit timp pentru o analiză corectă a practicilor actuale în relațiile internaționale, însă aceste afirmații sunt încă o lovitură împotriva procesului de pace, iar responsabilitatea pentru acest lucru cade pe conducerea Armeniei“ – a spus el.

Aliev a subliniat că Azerbaidjanul dorește pacea. „Dar noi vrem și pământurile înapoi. Atâta timp cât pamanturile noastre nu sunt returnate, pace nu va, iar noua conducere a Armeniei trebuie să înțeleagă bine asta“ – a spus liderul azer.

Potrivit lui Aliev, „singura cale de a rezolva conflictul din Karabah este retragerea imediată și necondiționată a forțelor armate armene din teritoriile „strămoșești“ ale Azerbaidjanului din Nagorno-Karabah. Atunci va fi pace, atunci se pot stabili relații între Armenia și Azerbaidjan, iar situația geopolitică din regiune ar putea fi complet schimbata“ – spune Aliev.

Potrivit președintelui azer, Baku are impresia că autoritățile din Armenia doresc să continue ocuparea terenurilor azere. „Conflictul ar trebui să fie rezolvat cât mai curând posibil și etapizat. Noi și comunitatea internațională cerem acest lucru. Dar în cazul în care autoritățile armene continuă politica de ocupație, vom continua să izolăm Armenia, aducând Armenia spre prăbușire..“ – citeaza „Interfax“ cuvintele liderului azer.

Aliev a sugerat de asemenea o posibilă soluție militară a problemei. „Azerbaidjan și Armenia au un decalaj mare în sfera economică. Parada militară, care a avut loc în luna iunie, a arătat de ce suntem in stare. Folosim si vom folosi aceste capacitati“, – a declarat președintele Azerbaidjanului.

Conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia privind Nagorno-Karabah a început în februarie 1988, când Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah a anunțat separarea de Republica Sovietica Socialista Azerbaidjan. În timpul conflictului armat din 1992-1993, Azerbaijanul a pierdut controlul asupra Nagorno-Karabah și a altor șapte regiuni învecinate. Începând din 1992, se află în desfășurare negocieri pentru soluționarea pașnică a conflictului în cadrul Grupului de la Minsk al OSCE, condus de troica copreședinților – Rusia, Statele Unite și Franța.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Baku a refuzat negocierile cu autoritățile autoproclamate din Karabah

  1. bogdan spune:

    Armenii daca vor sa se democratizeze si sa fie recunoscuti ca natiune serioasa de cinava din Lumea Civilizata trebuie sa se gandeasca serios sa-si retraga trupele din zona invadata ce este teritoriu azer recunoscut oficial de ONU ! Problema este ca in fapt godacii ce impanzesc militar armenia au tot interesul sa intretina acest focar de razboi si tensiune ! Stiu ca astfel la una din granite au o tara saraca, instabila ,nedezvoltata si dependenta de ei ! Asa a facut peste tot Porcia lui Putler ! Vezi Moldova ,Ucraina,Georgia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top