BRICSNoua Banca de Dezvoltare din Shanghai a ocolit în mod demonstrativ Rusia în distribuirea  primelor imprumuturi. În noianul de stiri, aceasta veste de senzație ne-a fost atrasa de analistul economic rus Andrei Gurkov, scire DW.

Gândiți-vă la următoarea situație simbolica. Rusia, împreună cu marile puteri economice din Asia, America Latină și Africa, unite în grupul BRICS, în iulie 2014 decide să creeze o nouă bancă de dezvoltare (NDB). Noua instituție financiară, cu sediul în Shanghai, își propune să acorde împrumuturi pentru proiectele de infrastructură, în special în țările-fondatoare și este concepută ca un fel de alternativă la Banca Mondială, care are sediul la Washington.

811 de milioane de dolari pentru patru țări

BRICSBanca BRICS incepe sa lucreze în 2015, iar pe 16 aprilie 2016 anunță acordarea primului pachet de împrumuturi in valoare totala de 811 de milioane de dolari. Pentru orice bancă nouă, cu atât mai mult una interstatala, emiterea primului împrumut este un eveniment important, un fel de piatră de hotar. Acesta subliniază prioritățile bancii. Si aici vine surpiza. BND distribuie primele sale credite după cum urmează: Brazilia – 300 milioane $, India – 250 de milioane, Africa de Sud – 180 milioane, China – 81 de milioane. Toți banii sunt alocați pentru proiecte de energie regenerabilă. Rusia, co-fondator al băncii, nu primește nimic.

Ştirea a fost pierduta in noianul general al altor informatii, în special cea privind participarea Rusiei la reuniunea țărilor producătoare de petrol de la Doha.

Primul lot de imprumuturi expune insa o problema mult mai mare comparativ cu senzaționalismul gazetaresc. Mai ales că asa cum a explicat chiar NDB, vine un lot nou de împrumuturi, inclusiv pentru cereri din Rusia.

Subestimarea cronică a energiei secolului 21

Simbolismul este altul. În timp ce Rusia se implica în problemele energiei secolului 20 la Doha, în încercarea de a convinge majoritatea țărilor autoritare sa ajunga la o înțelegere cu privire la cresterea prețului petrolului, Banca BRICS isi orienteaza banii spre energia secolului 21. Iar Rusia în acest domeniu nu merita finanțare.

Rușii continua sa subestimeze energia din surse regenerabile, sustine analistul economic Andrei Gurkov. Judecând după publicațiile din mass-media și, în special, discuțiile de pe Internet, mulți rusi cred că energia verde este un fel de moft al Occidentului care, preocupat de problemele incalzirii globale, și-a pierdut orice simț al realității. În acest sens, este trecut cu vederea faptul că poziția de lider mondial în fabricarea și instalarea de capacități de producție de surse regenerabile este deținută în prezent nu de Germania sau SUA, ci de China.

Siluanov

Anton Siluanov

Deci, nimic surprinzător în faptul că NDB si-a stabilit ca prioritate strategica dezvoltarea energiilor alternative. În martie, la Moscova a sosit reprezentantul Africii de Sud in NDB, Leslie Maasdorp. Într-un interviu cu Tass, el a declarat că banca BRICS intenționează să se concentreze asupra tranziției spre economia „verde”: „Vom acorda prioritate proiectelor de energie regenerabila. Vom dezvolta finanţele verzi, proiecte verzi, emite obligațiuni verzi”.
Primele împrumuturi ale bancii sunt dovadă convingătoare.

Iar Rusia, care este în mare nevoie de investiții, nu are proiecte. E adevarat, ministrul rus de finanțe Anton Siluanov, care, printre altele, este si președinte al consiliului de administrație al Băncii BRICS, a asigurat mass-media ca se pregateste de lansare un proiect la scara mica bazat pe energie hidro.

„Şi gata!? E tot ce poate oferi în acest moment în domeniul energiei regenerabile cea mai mare țară de pe planetă? O țară care dispune de „resurse” solare imense la Marea Neagră, în Caucazul de Nord și regiunile din zona Mării Caspice. Ţară care se învecinează la nord, pe mii de kilometri, cu cele mai putrenice vânturi arctice. Ţara care dispune de complexele agricole uriașe, care efectiv cerşesc dezvoltarea in anexa a producţiei de biogaz. Dar nu, Moscova este fixata în întregime pe un alt tip de gaz – natural – precum și pe petrol tot mai ieftin, iar cooperarea cu China o construieste exclusiv in parteneriate focusate pe petrol și gaze naturale.petrol

La Shanghai, între timp, din capitalul social al băncii comune sunt oferite credite pentru dezvoltarea de proiecte in sectorul energiei regenerabile pe diferite continente. Nu există nicio îndoială că o parte din bani se vor intoarce în China, sub forma comenzilor de panouri solare și turbine eoliene”, comenteaza Gurkov.

Într-o vreme, rusii se tot strambau ori de cate ori germanii aduceau vorba despre energia verde. Cei de la Berlin le spuneau de necesitatea de a se angaja în mod serios în tehnologiile „verzi”, care devin direcția principală în dezvoltarea energeticii mondiale în secolul 21. Poate că Moscova va asculta acum de China și alți parteneri din BRICS?

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (9 voturi, media: 4,56 din 5)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Banca BRICS a acordat primele credite. Rusia – în mod vădit ocolită

 1. Putin spune:

  Iar cand le explicam lucrurile astea trolisorilor nostri cei de toate zilele, primeam injuraturi! Cand vorbeam de viitorul energietic si de diversificarea resurselor energetice, rusnacii faceau bascalie. Unde ati disparut mai jeguri bplsevice?

 2. yehudy spune:

  cred ca putin va inventa rapid niste proiecte verzi pentru prietenii lui 🙂
  doar daca brics nu are mecanisme de control asupra desfasurarii investitiilor 🙂

 3. bogdan spune:

  BRICS nu exista ! Este doar o denumire…fiti realisti !

 4. Clau spune:

  Degeaba, nicio sansa sa-l faci pe putinalau sa inteleaga ca tehnologiile verzi sunt altceva decat „omuletii verzi”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top