La mijlocul anilor 2010, Mozambicul a luat de la banca de stat rusa VTB un împrumut în valoare de 535 de milioane de dolari pentru achiziționarea unui sistem de protecție a coastei și a unor nave pentru pescuitul tonului.

Acum, banca de stat rusă VTB a depus plângere la Înalta Curte din Londra împotriva companiilor de stat din Mozambic, cu care anterior a colaborat la un proiect care se află în centrul unui scandal în legătură cu vânzarea datoriilor Mozambicului pentru două miliarde de dolari, relatează Reuters, citând un document al instanței din Londra.

Pârâții din acest document sunt statul Mozambic și administratorii activelor sale, care au luat împrumutul de 535 milioane USD de la VTB, pentru a implementa un proiect care, în opinia autorităților americane, a fost o schemă bine gândită de luare de mită.

În plangerea sa, VTB susține că cazul se referă la „contracte și aranjamente comerciale generale”, fara sa ofere alte detalii. Declarația mentioneaza doar că interesele VTB Capital (divizia bancară de investiții a VTB) sunt reprezentate de firma de avocatură Freshfields Bruckhaus Deringer.

În 2013 și 2014, Mozambicul a împrumutat aproximativ două miliarde de dolari de la băncile Credit Suisse, VTB și BNP Paribas pentru achiziționarea unui sistem de protecție a coastei și de nave pentru pescuitul tonului. Fondurile au fost primite de companiile de stat Ematum și ProIndicus, precum și de fondul de stat Mozambique Asset Management. Acordul a fost semnat de ministrul de finanțe de atunci al Mozambicului, Manuel Chang. Potrivit anchetatorilor, el a ascuns informațiile despre împrumuturi atunci când a demisionat în 2015.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a aflat despre datoria Mozambicului abia în 2016. Tot atunci, autoritățile țării au anunțat defaultul statului. Noul ministru al Finanțelor, Adrian Malene, a declarat că Guvernul nu poate sustine prima plată din imprumutul de 535 milioane dolari către VTB.
Reuters, citând documente și bancheri africani a scris că VTB a primit un comision „supraevaluat repetat” pentru împrumutul acordat Mozambicului – 35 de milioane de dolari sau 6,5% din suma împrumutului, în timp ce standardul pentru astfel de tranzacții este de 1%.

„Tranzacția VTB Capital de acordare a finantarii Mozambique Asset Management este un acord bilateral privat, nu un împrumut sindicalizat, asa ca comparația cu alte împrumuturi sindicalizate este incorectă”, a declarat atunci serviciul de presă al VTB.

La începutul anului 2019, s-a aflat despre arestarea la Londra a trei fosti bancheri ai Credit Suisse, acuzați de Statele Unite că au conspirat cu companii de stat din Mozambic și că au participat la o schemă frauduloasă ce a dus la furtul a doua miliarde de dolari.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Banca de stat rusă VTB a dat în judecată Mozambicul

  1. bogdan i spune:

    Teapa ! Sa se multumeasca VTB ul porcesc cu cei 6,5 % parandarat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top