Banca italiană Intesa SanPaolo nu poate „sindicaliza” un împrumut în valoare de 5,2 miliarde de euro acordat Glencore și fondului suveran Qatar Investment Autority (QIA) pentru cumpărarea a 19,5% din „Rosneft“, potrivit unui material exclusiv al Reuters.

Cea mai mare banca de retail din Italia, care cooperează cu „Rosneft“ de mai mult de 10 de ani, încă de anul trecut caută parteneri care ar putea împărți povara finanțării tranzactiei de privatizare partiala a companiei petroliere de stat din Rusia – Rosneft.

„Sindicalizarea este dificilă din cauza noilor sancțiuni americane împotriva Rusiei. Noile măsuri sunt destul de puternice, ele vor avea cu siguranță un impact asupra tuturor tranzacțiilor cu participarea companiilor de stat din Rusia“, – a spus reprezentantul unei mari bănci din Londra, invitata la „sindicat”.

În luna mai Intesa a invitat 15 bănci să participe la un împrumut sindicalizat, în lista fiind creditori din SUA, Olanda, China și Franța. De obicei, acest proces durează între patru și șase săptămâni, în unele cazuri poate dura cu doua-trei săptămâni mai mult. Dar de data aceasta băncile au prelungit mult evaluarea tranzactiei pentru respectarea sancțiunilor.

„Rosneft“, CEO-ul său, Igor Secin, și marile bănci de stat din Rusia sunt supuse unor sancțiuni impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei în 2014. În acest sens, unele bănci au refuzat din start să ia în considerare participarea la tranzacție, amintește Reuters. În plus, Glencore și QIA încă nu au dezvaluit toate detaliile tranzactiei, forțând băncile să se întrebe dacă ar putea începe procesul de sindicalizare, cât nu sunt cunoscuți toți beneficiarii tranzacției.

În cele din urmă, dificultăți au aparut si in urma scandalului diplomatic din jurul Qatarului, împotriva caruia au fost impuse sancțiuni de către un număr de state arabe.

„Rosneftegas“ și consorțiul Glencore & QIA au semnat un acord pentru vanzarea a 19,5% din acțiunile „Rosneft“ pentru 692 de miliarde de ruble în luna decembrie a anului trecut. Bugetul Federației Ruse a obtinut din privatizare 710.8 miliarde de ruble, inclusiv 18 miliarde de la „Rosneftegas“ sub forma de dividende suplimentare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Banca Intesa nu reușește să „sindicalizeze” un împrumut pentru tranzacția Rosneft

  1. bogdan spune:

    Oooops ! Sa faca tranzactia in ruble ! ! Aaaa nu se poate ? Rubla e kur papir ? Vai dar parca USA era in cadere libera de ce sa faca tranzactii in $ ? Dar si UE e in cadere libera ! De ce sa faca tranzactii in Euro ? Dileme multe dileme !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top