Principalul motiv pentru stagnarea economică în Rusia este concentrarea puterii, se arata în raportul Bancii Mondiale (BM) „Administrația publică și legea”, citat de ziarul „Kommersant”.

Toată puterea se află în mâinile funcționarilor care reglementeaza sectoarele economice și a unui mic grup de elita, care trăieste din veniturile generate de exploatarea resurselor, cauzând corupție, inegalitate și înapoiere, spune analiza BM.

Dupa gradul de neconcordanta a aparatului de stat cu obiectivele dezvoltarii, Rusia se afla la acelasi nivel cu Rwanda și Turcia, adica în coada listei țărilor studiate.

La fel ca în cele două țări, în Federația Rusă nu mai exista niciun grup care sa influenteze real politica, cu excepția marilor funcționari, iar singurele reforme care sunt puse în aplicare sunt în favoarea elitelor existente.

Încercarea de a crea mai multe grupuri de influență, gratie privatizărilor din anii 1990, al caror obiectiv declarat era îmbunătățirea eficienței întreprinderilor de stat, s-a încheiat in fapt cu aparitia unor oligopoluri aproape la fel de ineficiente și, odata cu ele a unei „noi clase de oligarhi care se opun reformelor ce vizează dezvoltarea concurenței”, sustine BM.

Acest lucru este considerat a fi una dintre problemele Rusiei – nu este unica dar, desigur, se evidentiaza prin amploarea sa.

În ultimii 16 ani, în Rusia au fost lansate două programe de dezvoltare strategică, dar niciunul dintre ele nu a fost pus în aplicare, în special din cauza opoziției grupurilor de interese de la toate nivelurile, susțin expertii Centrului pentru Studii Strategice al lui Alexei Kudrin.

Propunerile grupurilor de interese sunt adesea deghizate în reforme, dar fiecare pas, de regulă, are un beneficiar concret in zona clanurilor economice.

Reducerea ”placintei bugetului”, precum și a veniturilor din petrol și gaze, vor creste și mai mult controlul elitelor economice asupra fluxurilor financiare și a economiei.

„Noi deja vedem modul în care acest proces se desfasoara in sectorul de petrol și gaze – prin naționalizare, în domeniul comerțului exterior – prin consolidarea fluxurilor în contul sancțiunilor, în domeniul tehnologiei – prin formarea unei noi piețe a achizițiilor publice în jurul sistemului de control și restricții a conținutului, în domeniul construcțiilor – prin formarea de noi liste de megaproiecte”- declara Andrei Movcian, expert al Centrului Carnegie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Banca Mondială a explicat de ce economia rusă nu scapă de stagnare

  1. bogdan spune:

    Stagnarea va ramane pana cand o revolutie in OLr va da jos piticul dement si pe oligarhii din jurul lui !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top