ceceni

În zona de est a Ucrainei, de partea armatei ucrainene luptă aproximativ 30 de unități de voluntari, inclusiv trei batalioane islamice, care sunt aruncate „în linia întâi în cele mai fierbinti zone”, scrie New York Times. Corespondentul Andrew Kramer a vorbit cu comandantul uneia dintre unitatiile militare, numita în cinstea Sheikh-ului Mansour.

Întalnirea a avut loc intr-un local frecventat de „Sectorul de Dreapta” (careia batalionul Sheikh Mansour îi este subordonat). Interlocutorul lui Kramer a refuzat să-şi divulge numele, spunând doar că are „45 ani”, a participat la ambele războaie cecene și până de curând a trăit în Franța.

„Ne place să luptam împotriva rusilor. Suntem mereu în război cu rusii”, citează jurnalistul cuvintele comandantului militar. „Eu sunt deja de 24 de ani pe drumul acesta. Pentru noi, războiul nu s-a terminat. Nu am evitat niciodata sa ne luptam cu Rusia și nu vom face acest lucru nici acum”.

Unele unitati de voluntari afiseaza in mod deschis simbolurile naziste – în afara de „Sectorul de Dreapta” un exemplu este si batalionul „Azov”, spune Kramer. Fără a aduce atingere problemei în mod direct, cecenul spune ca „el se intelege bine cu naționaliștii, pentru că ei, ca și el, își iubesc țara și îi urăsc pe rusi”, se spune în articol. De asemenea, comandantul afirma că el și oamenii sai nu poarta veste antiglont: „.. Asa vedem noi lucrurile. Noi credem în Dumnezeu, astfel încât nu avem nevoie de veste antiglonț”.

Despre comandantul Isa Munaev, ucis in lupta în luna februarie a acestui an, spune că oamenii din conducerea ucraineana au aprobat acțiunile sale, dar „nu au existat documente, nimic scris”.

batalionul azovEl a mai spus că, în acest an, autoritățile franceze au arestat doi soldați ai batalionului său, acuzându-i de implicare în „Statul Islamic” (de fapt, camarazii sai nu faceau parte din aceasta grupare terorista, spune el). „Toata Europa tremură de frica rusilor, – a declarat comandantul. Europei ii convine ca noi sa luptam impotriva rusilor, dar nu toată lumea înțelege acest lucru”.

„Batalioanele Sheikh Mansour și Djohar Dudaev constau în mare parte din ceceni, dar mai sunt și musulmani din alte părți ale spațiului post-sovietic, cum ar fi uzbeci și balkari. A treia divizie, cu numele de Crimeea, este alcatuiat în mare parte de tătari din Crimeea. Potrivit ziarului, cecenii vin în Ucraina „din Europa și Asia Centrală”.

„Este general recunoscut faptul că cecenii sunt luptatori valorosi. Comandanții ucraineni ii lauda pentru calitatile de cercetași si lunetisti… În plus, cecenii sunt cunoscuti pentru ambuscadele iscusite și raidurile lor. În timpul războaielor cecene, acestia ucideau prizonierii din randul ofițerilor și militarii cu contract, iar pe recruti îi lasau in viata.

„Chiar si pentru ucraineni, căliîi deja de un razboi care dureaza mai mult de un an, apariția în prima linie a militanților islamici, mai ales ceceni, este o surpriză placuta” – spune Kramer. Țările occidentale au refuzat să furnizeze forțelor guvernamentale [ucrainene] cel puțin o aparența de ajutor militar, în schimb Rusia le ofera rebelilor munitie şi armament variat si modern. Armata ucraineana, suferindă de corupție și subfinanțare este în mare parte ineficienta. Așa că ucrainenii sunt fericiți de orice ajutor, chiar si cel venit de la militantii islamici ceceni”.batalionul azov

Nici batalionul Sheikh Mansur, nici organizația naționalistă ucraineană „Sectorul de Dreapta” nu fac parte din forțele armate și autoritățile ucrainene refuză să spună cât de multi ceceni lupta in partea de est a Ucrainei. „Ei nu sunt plătiti, iar in afara de inamici, aceste unitati nu au practic nimic comun cu fortele armate ucrainene”.

„Inca din anii 1980, anii razboiului din Afganistan, Moscova a acuzat Statele Unite în sprijinirea militanților islamici și a războiului pe care acestia îl alimenteaza la granita sudica a Rusiei.

Potrivit lui Kramer, instructorilor americani care se ocupa de pregătirea soldaților ucraineni din Garda Națională, li s-a „interzis explicit sa-i instruiasca pe membrii grupului Azov. Nu exista nici indicații privind implicarea Statelor Unite in formarea „batalioanelor musulmane”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top