gazprom officeÎn această săptămână, Comisia anti-monopol a UE va aduce acuzatii oficiale la adresa Gazprom. Potrivit autorităților europene, compania rusă este suspectată ca majoreaza prețul gazului în cazul piețelor dependente din sudul și estul Europei, interzice revânzarea gazelor naturale, precum și nu permite accesul la conducte pentru alți furnizori, scrie Forbes.

Acţiunile de investigare a activitatii Gazprom au început în 2012, dar au fost amânate din cauza interventiei armate a Rusiei in Ucraina. În cazul în care monopolul rusesc este găsit vinovat, acesta risca sa plateasca o amendă de până la 10% din cifra sa de afaceri anuală în UE, adica aproximativ 17 miliarde dolari. Analistii bancilor rusesti Sberbank cred ca aceasta amenda nu va depasi 2 miliarde de dolari, in timp ce VTB Kapital o estimeaza la 3,8 miliarde de dolari.

Dar cea mai rea pentru Gazprom va fi obligatia asigurarii accesului la conducte pentru furnizorii terți, asa cum cere Carta Europeană a Energiei.

Potrivit Forbes, Kremlinul încearcă să prezinte investigatia UE drept   o „vânătoare politică de vrăjitoare, motivată de invazia din Ucraina și amenințările la adresa statelor baltice și a NATO”.

Într-adevăr, acuzatiile UE nu pot fi tratate separat de politica din Europa, deoarece Gazprom a devenit în timp un instrument de politică externă al Moscovei, cu care Kremlinul a amenințat in mod repetat ca taie aprovizionarea cu gaze a Ucrainei și a țărilor care revând energie Kievului.

Forbes subliniază că UE a devenit suficient de curajoasa si va aduce acuzaţii Gazpromului, mai ales ca pozitia acestuia in Europa a fost mult slabita fata de anii trecuti. Testele de stres realizate in UE arată că Europa poate rezista ca urmare a pierderii semnificative de gaz rusesc. În același timp, sancțiunile occidentale au crescut dependența Rusiei de veniturile din vânzarea de gaze naturale.putin

„Graţie lui Vladimir Putin, Rusia a pierdut influența sa asupra Europei, și odata cu aceasta şi venituri importante care se varsau în vistieria și buzunarele oligarhilor corupți”, – spune publicația.

În 2007, Putin se lăuda că Gazprom va deveni prima companie din lume, cu o capitalizare de piață de 1.000 de miliarde dolari. La acea data, cifra sa era de 350 miliarde dolari, iar acum doar aproximativ 60 de miliarde de dolari. Investitorii si-au dat seama că societatea rusă nu este altceva decat un minister „in slujba oligarhilor rusi si a  locatarilor Kremlinului” care, printre altele, este folosit si ca arma în politica externă a Rusiei.

Atacul UE asupra celei mai importante entitati economice din Rusia reprezinta un alt punct pe lista largă de „catastrofe politice semnificative” puse pe seama presedintelui rus.

„Prin atacarea Ucrainei, el a înstrăinat toate generațiile viitoare de ucraineni. Totodata, zăngănitul de arme a revitalizat NATO și a dat Aliantei un nou sens de existență. Putin a reușit să-i înstrăineze pe fanii sai tradiționale din comunitatea de afaceri europeană, care au decis că amenințarea rusa este mai importanta decât interesele de afaceri”, – scrie Forbes.

În loc sa consolideze prestigiul Rusiei și mândria națională, liderul rus a transformat țara într-un stat paria cu o „economie șubredă.”

„Poate Putin provoca un rău şi mai mare Rusiei? În momentul de față, nimic nu poate fi exclus”- conchide Forbes.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top