alegeri moldovaImportanţa alegerilor parlamentare din Republica Moldova este reflectată de mass-media occidentale. Moldova este descrisă ca teren de luptă dintre Rusia şi Uniunea Europeană, iar scrutinul este comparat cu un referendum în care cetăţenii vor opta între Est şi Vest.

Competiţia electorală de duminică dintre forţele pro-europene şi cele pro-ruseşti a căpătat o semnificaţie deosebită, în contextul crizei din statul vecin, Ucraina, relatează BBC.

Care este miza alegerilor parlamentare, se întreabă jurnaliştii? Guvernul de coaliţie din fosta republică sovietică încearcă să-şi consolideze relaţia cu Uniunea Europeană, dar Moscova este văzută ca un factor de presiune, încercând să determine Republica Moldova să-şi schimbe cursul.

Ideea se regăseşte şi în materialul apărut în The Guardian, potrivit căruia scutinul de duminică pare a fi un sondaj prin care populaţia îşi va exprima una dintre opţiuni: îşi va continua Republica Moldova calea europeană sau se va întoarce către est.

Republica Moldova are o populaţie de 3,5 milioane de persoane şi este frecvent calificată drept cea mai săracă ţară din Europa. Chişinăul este descris de cotidianul britanic ca un oraş plin de blocuri sovietice. Dacă treci de principalele oraşe, drumurile pavate dispar rapid. Un sfert din PIB-ul statului provine din banii trimişi de muncitorii moldoveni din străinătate, mai scrie publicaţia.

Moldova este terenul de luptă dintre UE şi Rusia, consideră şi The Wall Street Journal. Publicaţia americană relatează despre o saga cu spioni în stilul Războiului Rece, cu arme, gangsteri şi serviciile ruse de securitate, care „tulbură” acest mic stat ex-sovietic înainte de alegerile parlamentare de duminică, devenite „o bătălie crucială în lupta dintre Europa şi Moscova”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to BBC: UE sau Putin, ce va alege Moldova?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top