Belarus s-a declarat gata să găzduiască o nouă rundă de convorbiri de pace Ucraina-Rusia, aşa cum a sugerat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează DPA.

„Preşedintele nostru sprijină absolut propunerea lui Volodimir Zelenski”, a declarat biroul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko într-un comunicat, adăugând că „problemele acumulate trebuie rezolvate la masa” negocierilor.

Belarus şi Rusia vecină sunt aliaţi apropiaţi. Belarus i-a găzduit pe preşedinţii ucrainean şi rus, precum şi pe liderii Germaniei şi Franţei, în urmă cu patru ani pentru discuţii de pace care au condus la un acord de încetare a focului.

„Minskul nu numai că este gata. Conducerea din Belarus s-a exprimat întotdeauna că suntem gata să facem totul pentru o restabilire promptă a păcii pe pământul ucrainean”, a declarat şeful diplomaţiei belaruse, Vladimir Makei, în comentarii difuzate de agenţia rusă de presă Interfax.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel luni la omologul său rus Vladimir Putin pentru discuţii de pace la Minsk, o propunere despre care Kremlinul a spus că o va analiza şi că nu poate oferi încă un răspuns, relatează DPA.

„Trebuie să vorbim? Atunci, să vorbim”, a spus Zelenski într-o înregistrare video adresată lui Putin şi postată pe canalul său de YouTube, în contextul în care preşedintele ucrainean urmează să primească oficiali de top ai UE la Kiev.

Zelenski a sugerat că liderii Uniunii Europene, Marii Britanii, Germaniei, Franţei şi Belarusului ar trebui să participe la discuţiile de pace, despre care a spus că ar putea fi găzduite de Minsk.

Ca răspuns, Kremlinul a spus că va lua în considerare apelul lui Zelenski de a fi organizate discuţii de pace, dar că nu poate oferi un răspuns acum.

„Este o nouă iniţiativă, şi cu siguranţă va fi luată în considerare, dar nu pot oferi niciun răspuns”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, citat de agenţia oficială de presă TASS.

„Trebuie să înţelegem dacă sunt perspective pentru o astfel de întâlnire şi ce tip de format este sugerat”, a mai spus Peskov.

Armata Ucrainei se luptă de cinci ani cu separatiştii sprijiniţi de Rusia în cele mai estice regiuni ale ţării. Zelenski, care a fost învestit preşedinte în urmă cu două luni, a făcut o prioritate din încercarea de a rezolva conflictul.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise în conflict, conform estimărilor Naţiunilor Unite. Conflictul a izbucnit la începutul lui 2014 după ce Ucraina l-a înlăturat pe preşedintele pro-rus de atunci, Viktor Ianukovici, şi şi-a îndreptat politica spre Vest.

Rusia a negat orice implicare directă în conflict şi s-a prezentat doar ca intermediar la negocierile de pace. Putin a vorbit anterior în numele rebelilor la diferite discuţii internaţionale de pace.

Zelenski urmează să îi primească la Kiev pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în contextul eforturilor de a întări legăturile Ucrainei cu Vestul. Prima vizită externă a lui Zelenski în calitate de preşedinte a fost luna trecută la Bruxelles, ca semn al solidarităţii cu UE.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Belarus este dispus să găzduiască noi convorbiri de pace Ucraina-Rusia

  1. bogdan spune:

    Rezolvarea este simpla ! Porcii condusi de Pitikul nebun sa plece la ei acasa din Ucraina(Crimeea-Donbas) sa platesca daune pt raul comis si apoi incet incet lucrurilevor intra in normal ! Dar asta nu se va intampla pana ce Pitikul Nebun nu va sta intins cu lumanari la teasta cu o gaura in ea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top