animale viiBelarus, ţară care vrea să-şi crească exporturile alimentare spre Rusia, a decis să anuleze interdicţia referitoare la importurile de animale vii din Uniunea Europeană, a anunţat miercuri preşedintele comitetului de supraveghere veterinară din Ministerul Agriculturii din Belarus, Yuri Pivovarchuk, transmite Reuters.

În 2012-2013 autorităţile de la Minsk au introdus o interdicţie referitoare la importurile de animale vii din Uniunea Europeană, după ce în 2011 o epidemie a virusului Schmallenberg a infectat mai multe oi şi vaci din UE.

Autorităţile de la Minsk au precizat că anularea interdicţiei nu a fost provocată de planurile Belarus de a-şi majora exporturile spre Rusia. La începutul acestei luni, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. În schimb, Moscova permite importul din Belarus şi Kazahstan al alimentelor procesate pe baza materiei prime provenite din Occident, în încercarea de a limita majorările de preţ la produse alimentare pe piaţa domestică.

‘În urma unei scrisori venite de la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor am ajuns la concluzia că virusul nu mai reprezintă o ameninţare la adresa animalelor’, a declarat Yuri Pivovarchuk.

Acesta a adăugat că Belarus intenţionează să-şi majoreze exporturile de produse alimentare spre Rusia cu 15 până la 40% în acest an. În perioada ianuarie-mai a acestui an exporturile de carne şi produse din carne spre Rusia s-au cifrat la 1,35 miliarde de dolari.

Pivovarchuk a precizat că în prezent Belarus acceptă animale vii din Germania, Belgia, Olanda, Franţa, Marea Britanie, Italia, Luxemburg, Spania, Austria, Danemarca, Croaţia, Letonia, Ungaria, Polonia şi Lituania.

Anul trecut, Rusia a importat din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia produse alimentare totale în valoare de 17,2 miliarde de dolari dintre care 9,2 miliarde de dolari au fost produse din carne, peşte, lactate, fructe şi legume.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top