O investigație comună condusă de Marea Britanie și Bulgaria a stabilit că ofițerul GRU Denis Sergheev (alias Serghei Fedotov), ​​care a luat parte la otrăvirea fostului colonel GRU Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în Salisbury, a stat la un hotel în aceeași clădire în care se afla și biroul omului de afaceri bulgar Emelian Ghebrev. El a fost otrăvit cu neurotoxina Noviciok în aprilie 2015.

Camerele video de supraveghere au înregistrat că Sergheev a stat în camera 305 a hotelului „Orbita“ din Sofia, în aceeași cladire aflandu-se si biroul lui Emelian Ghebreva, scrie publicatia bulgară 24chasa.bg, care citeaza o investigatie Bellingcat.

Din hotel, Sergheev ar fi studiat obiceiurile și rutina zilnică a lui Ghebrev. Anchetatorii au identificat șimașina pe care Sergheev a închiroat-o atunci când a ajuns pe teritoriul Bulgariei. În plus, ancheta a confirmat faptul că Ghebrev a fost otrăvit în mod deliberat și nu s-a „otrăvit cu salată”, după cum au scris unele mass-media.

Sergheev (Fedotov) a zburat la inceput la Belgrad și de acolo a sosit în Bulgaria, în perioada 15-16 februarie 2015. La 22 februarie el s-a întors la Moscova. Aparent, sarcina sa era pregătirea operațiunii ulterioare.

La 24 aprilie el a aterziat la Burgas și, după ce a petrecut câteva zile în Bulgaria, urma să se întoarcă în capitala rusă pe 30 aprilie. Cu toate acestea, el a plecat cu două zile mai devreme – 28 aprilie – via  Istanbul. În acea zi, omul de afaceri bulgar Emelian Ghebrev a fost spitalizat după ce și-a pierdut cunoștința la o recepție din Sofia.

Omul de afaceri s-a simțit tot mai rău si in final a intrat în comă. Cu simptome de otrăvire severă au mai fost internati fiul lui Ghebrev și unul dintre managerii de top ai companiei sale. Ulterior, analiza specialistilor de la Universitatea din Helsinki a stabilit utilizarea unei substanțe din clasa „Noviciok”.

La o lună după intrenarea sa la spital, starea lui Ghebrev sa îmbunătățit semnificativ și el a fost externat. Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, la sfârșitul lunii mai, s-a simțit din nou rau și a fost plasat din nou în spital. Anchetatorii au descoperit că, aproximativ în același timp, în Bulgaria s-a întros pe scurt timp și Fedotov, potrivit Radio Liberty. Ghebrev a presupus că atentatul la viata sa ar putea fi legat de livrările de arme către Ucraina, precum și de interesul probabil al Rusiei de a-i prelua afacerea.

La începutul lunii februarie, Bellingcat a scris că al treilea suspect în cazul Skripal, cunoscut sub numele de Serghei Fedotov, a fost implicat în tentativa de asasinare a antreprenorului bulgar Emelian Ghebreva în 2015. Bellingcat și The Insider au identificat numele real al Fedotov – Denis Sergheev, ofițer de rang înalt în cadrul GRU.

În perioada 2012-2018, Sergheev a vizita Kievul, Dușanbe, Praga, Milano, Geneva, Paris, Belgrad, Burgas, Sofia, Istanbul, Barcelona și ​​Ereva. În plus, a vizitat Londra de patru ori. Ultima dată a zburat acolo a fost pe 2 martie 2018, cu câteva ore înainte de sosirea celorlalți doi suspecți de otravirea lui Skripal. Potrivit anchetatorilor, el urma să zboare spre Moscova din capitala Marii Britanii pe 4 martie, în ziua otrăvirii lui Skripal, dar s-a întors la Moscova cu un zbor de la Roma. Rămâne necunoscut cum a părăsit Londra și a ajuns la Roma.

Serghei Skripal și fiica sa Iulia au fost otrăviți la 4 martie 2018. Autoritățile britanice suspectează pe rușii Alexander Petrov și Ruslan Bosirov ca au organizat si executat acest atac. Potrivit The Insider și Bellingcat, numele lor reale sunt Alexander Mișkin și Anatoli Cepiga, ambii fiind ofiteri GRU.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Bellingcat: Al treilea otrăvitor din Salisbury a stat la un hotel unde își avea biroul victima din Bulgaria

  1. bogdan spune:

    Uite frate cum circula godacii liberi pe strada…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top