Ben Hodges este un reprezentant al elitei militare americane. Are în spate experiența războiului din Irak, unde a condus o brigada, dar și în Afganistan, unde a ocupat mai multe funcții de comanda. Începând cu 2014, locotenent-generalul Hodges este comandantul fortelor armate SUA din Europa.

Cu generalul în varsta de 59 de ani au discutat reporterii ucraineni de la Adevarul Ucrainean dupa Forumul de securitate de la Lviv.

În cei trei ani în funcție, Ben Hodges a venit în Ucraina de aproape zece ori. Generalul american spune că vine nu numai pe a-i ajuta pe soldații ucraineni: el insistă că și Statele Unite au multe de învățat de la armata Ucrainei.

– În 2014-2015, mulți au vorbit despre pericolul unei invazii rusești pe scară largă. Exista încă pericolul acesta?

– Nu cred că mai putem vorbi despre o probabilitate ridicată a unui astfel de scenariu. Iar modul în care il puteti face și mai puțin real este lipsa de ambiguitate: trebuie să demonstrați ca sunteti pregătiți pentru un astfel de scenariu. Toată lumea trebuie să știe că Ucraina este capabilă sa reziste, că puteți, de asemenea, efectua actiuni de recunoaștere.

De fapt, aceasta este strategia de descurajare pe care NATO o implementeaza: să aibă capacitatea și să o demonstreze. Am încrederea că administrația ucraineană și structurile de securitate împărtășesc această abordare.
Deși, desigur, vreau să subliniez faptul că Rusia ar trebui, de asemenea, să fie responsabilă pentru „reducerea temperaturii”.

– Ce a făcut posibilă reducerea pericolului unei noi agravări militare?

– În primul rând – armata dvs., care a oprit avansarea rușilor și a separatiștilor pe care îi conduc. Acest lucru nu anulează faptul că armata ucraineană are nevoie de reforma și, din fericire, văd dorința de schimbare.
Desigur, sprijinul occidental a jucat un rol, dar trebuie să realizați că acest sprijin nu este permanent.

Acest sprijin va disparea dacă nu vedem că Ucraina continuă să meargă pe calea reformei. În cazul în care nu există transparență în cheltuirea fondurilor în industria de apărare, daca platile catre militari  nu vor cu siguranță transparente, dacă nu creste controlul asupra bugetului – atunci va exista riscul ca unele țări occidentale sa piarda interesul pentru Ucraina sau va aparea așa-numita „oboseala de Ucraina“.

Sa preveniți acest scenariu și sa mentineti încrederea Occidentului – aceasta este aria dvs. de responsabilitate.
Problema corupției, lipsa de reforme este vulnerabilitatea Ucrainei, pe care Rusia o folosește literalmente în fiecare zi pentru a submina guvernul ucrainean și încrederea ucrainenilor în instituțiile statului.
De aceea, reformele nu sunt mai puțin importante decât tancurile sau artileria.

– Vorbiți despre pericolul apariției „oboselii fata de Ucraina” – înseamnă ca inca nu exista?

– Nu mă voi angaja să vorbesc in numele altor țări. Deși, desigur, există state care au un nivel foarte ridicat de așteptări față de schimbările din Ucraina. De fapt, în toate țările există așteptări privind reformele în domeniul transparenței, în lupta împotriva corupției.
Dar Statele Unite, desigur, rămân loiale Ucrainei. Credem în succesul reformelor? Absolut!
De aceea, în Ucraina există acum 250 de soldați americani, săptămâna trecută am fost cu ei la pologonul din Yavoriv. Suntem parteneri cu Ucraina. Un parteneriat înseamnă o responsabilitate comună pentru succes.

– În discuțiile de la forumul de la Lviv ați menționat de mai multe ori că armata americană câștigă o noua experiența și abilități prin cooperarea cu armata ucraineană?

Am învățat foarte mult de la soldații ucraineni care s-au confruntat în lupta cu artilerie rusă, rachetele, dronele și războul electronic rusesc. Și nu numai că apreciem această experiență – o luam în considerare. Toți (aliații) o includ în sistemele lor de pregatire militara.
Experiența ucraineană ne-a amintit de pericolul mortal al unor astfel de operațiuni de luptă, când artileria rusă află despre coordonatele unității și „zboară” acolo.

Problemele cu care s-a confruntat armata noastră în Afganistan sau în Irak sunt foarte diferite de ceea ce vedem în confruntarea cu rușii. Este si deghizarea, nevoia de a „dispersa” și problema cu acțiunile care tradeaza amplasamentul.
Experienta pe care am primit-o datorita armatei ucrainene, fara exagerare ca ne-a trezit.

Credeți că Ucraina va restabili în cele din urmă suveranitatea pe întreg teritoriul său, inclusiv Donbas și Crimeea?

– Aceasta este poziția oficială a Statelor Unite! Crimeea rămâne teritoriul Ucrainei, noi credem asta și vom continua sa afirmam asta! Și chiar Rusia, cu zeci de ani in urma a recunoscut că acesta este teritoriul ucrainean!
Desigur, nu știu când se va întâmpla acest lucru, cât timp va dura …
De exemplu, SUA nu au recunoscut niciodată anexarea Lituaniei, Letoniei și Estoniei de catre Uniunea Sovietică. A durat mai mult de o jumătate de secol, dar în cele din urmă au devenit din nou independente. Același lucru si cu unificarea Germaniei.
Statele Unite urmăresc în mod clar politica de respect pentru suveranitate.

– Este posibil să restabileasca suveranitatea Ucrainei exclusiv prin metode diplomatice sau ar trebui ca militarii să joace un rol împreună cu diplomații?

– Frederick cel Mare a spus odată că diplomația fără arme este ca o orchestră fără instrumente.
Desigur, diplomația ar trebui să fie întotdeauna o prioritate. Orice persoană în uniformă vă va spune că preferă o soluție diplomatică. Dar când aveți alte instrumente reale – economice, informative și militare – acestea fac parte dintr-un efort comun.
Care ar fi exact reteta pentru acest amestec – nu depinde de mine, nu eu decid. Eu răspund doar pentru pregătirea componentei militare.

– În opinia dumneavoastră, Occidentul a făcut greșeli strategice în politica sa față de Rusia?

– Nu vad greșeli din partea Occidentului!
În urma cu trei ani și jumătate am scos ultimul tanc american din Europa. Germania și-a redus serios numarul de tancuri, Olanda a ramas fără niciun tanc. Occidentul și-a redus în mod semnificativ puterea militară.
Dar nu cred că a fost o greșeală.
Rusia spune acum că Occidentul a intimidat-o, dar aceasta este o minciună sfruntata, realitatea dovedește contrariul.
Iar singurul motiv pentru care am început să readucem vehiculele blindate americane în Europa il reprezinta acțiunile Rusiei. Este atacul rusesc asupra Ucrainei, ocuparea a 20% din Georgia și comportamentul agresiv față de țările membre ale Alianței.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Ben Hodges: ”Diplomații fără militari în Donbas sunt ca orchestra fără instrumente”

  1. yehudy spune:

    dragi ivani, tare mult va dor sanctiunile economice din occident 🙂
    va vor durera si mai mult noile sanctiuni, incet-incet veti ajunge la nivelul coreeii de nord la sanctiuni 🙂

  2. bogdan spune:

    Daca nu era USA acum Porcii ar fi ajuns la granita Germana ! Mare noroc ca am scapat de Porci si avem toate conexiunile in Tari din Lumea Civilizata ! Suntem membri UE si NATO iar daca Ucraina ar fi avut acelasi statut acum Porcii ar fi fost la ei in tara nu in Crimeea sau Donbas ! Asta e este diferenta intre Lumea Civilizata si mizeria rasariteano-asiatica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top