Leonid BershidskyEditorialistul Bloomberg,  Leonid Bersidski, face o analogie între criza din Grecia și situația economică din Rusia în perioada prăbușirii Uniunii Sovietice: „Fiind unul dintre acei care a trait prăbușirea Uniunii Sovietice, îmi pare foarte rău pentru greci. Dacă la referendumul din 5 iulie ei îi vor respinge pe creditori, vor avea de trecut printr-o experienta similara cu cea traita de cei nascuti in URSS”.

„Fiecare țară nefericită este nefericită în felul său, și nu există doi economiști care ar fi de acord unul cu altul – spune Bersidski – prin urmare, in ceea ce priveste colapsul Uniunii Sovietice și criza Greciei, există mai multe teorii contradictorii, dar rezultatul în ambele cazuri este acelasi: un guvern de stânga incapabil să finanțeze cheltuielile sociale și sa asigure cetatenilor o infrastructură funcțională, si lipsa accesului la sursele externe de capital”.

„Uniunea Sovietică a încercat să rezolve aceasta problema punand in functiune tiparnita de bani pentru a preveni declinul nivelului de trai. Ca urmare, veniturile nominale totale ale cetățenilor sovietici în al treilea trimestru al anului 1991 s-au dublat față de același trimestru al anului trecut. În paralel, guvernul lui Mihail Gorbaciov a încercat să controleze prețurile. Acest lucru a condus la faptul că din magazine au dispărut practic toate produsele – amintește autorul… Au fost introduse cupoane pentru bunurile de bază, cum ar fi săpun, ceai, salam, cereale și, desigur, vodca și tutun. A aparut piața neagră, mai existau si magazinele pentru străini, în care puteai cumpara doar pe dolari, la cursul oficial de schimb de 1 dolar la 1,75 ruble, pe piața neagră un dolar era apreciat la aproximativ 30 de ruble”.

Într-o forma mai ușoară, toate acestea se pot întâmpla din nou în Grecia, în cazul în care majoritatea cetățenilor vor vota la referendumul de duminca „impotriva”, spune Bersidski.

Din cauza lipsei de numerar, funcționarilor publici ar putea începe sa li se dea diferite „bilete” care sa inlocuiasca banii, care în curând vor incepe să coste mai puțin decat valoarea nominală, și după o încercare a SYRIZA de a controla prețurile, este posibilă apariția unei piețe negre, prezice editorialistul. Dacă guvernul nu va reglementa prețurile, atunci este posibil ca cetățenii din Grecia sa experimenteze efectele „terapiei de șoc, care a existat în Rusia în 1992.

La fel ca in URSS, în 1991, in Grecia a fost introdus controlul circulatiei capitalurilor. Din aceasta cauza, economia Greciei, în fapt, a încetat să mai fie „complet deschisa”.

„Din nou, grecii vor suferi mai putin dacă turiștii nu vor înceta să călătorească în Grecia (și nu vor inceta). Astfel, grecii vor avea mai multe moduri de a accesa valută decât aveau moscoviții în 1992. În plus, guvernul elen, deși este de stanga, poate evita unele greșeli comise de Rusia, care a acordat împrumuturi mari în noua moneda pentru companii industriale și întreprinderile agricole. Cu toate acestea, există temeri că Atena NU va rezista tentației: Fondul Monetar Internațional nu mai este calare pe guvern, iar austeritatea nu va mai avea suporteri”.

Dacă cetățenii din Grecia vor vota la referendum „Da”, în țară va avea loc o schimbare de guvern, echipa lui Tsipras va fi inlocuita de oameni care sunt gata să ajunga la compromis, spune Bersidski. „Cu sprijin din exterior, va fi mult mai bine decât pentru rusi cu un sfert de secol în urmă”.piata neagra URSS

„Premierul Tsipras continua sa spuna că europenii nu vor îndrăzni sa alunge Grecia din zona euro și Uniunea Europeană, dar amintiți-vă, în martie 1991, Boris Elțîn a promis că Uniunea Sovietică nu se va destarama. Fiti convinsi, votand ” contra „, Grecia va zbura din zona euro, și, în curând după aceea, și din UE – spune autorul -.. Așa că vor veni vremuri grele. Vestea bună este că odată ce rusii au supravietuit, vor supraviețui și grecii … Si asa cum tot repetă Tsipras, mândria și curajul lor va rămâne in Grecia. Poate el pur și simplu spune asta ca sa rămâna la putere, dar oricum e bine ca incearca sa-i incurajeze pe cetățeni. Cei disperati nu au nicio șansă”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top