„Rusia se confruntă cu un nou exod la scara mare de creiere” – scrie Business Insider. Deși emigrarea a scăzut între 1997-2011, al treilea mandat prezidențial al lui Vladimir Putin a adus o creștere neașteptată a numărului de persoane care au părăsit țara, scrie Elena Holodny, cu referire la datele Rosstat.
În 2012 din Rusia au plecat aproape 123.000 de oameni, în 2013 – peste 186.000. „Cea mai mare senzație a fost faptul că, din aprilie 2014 – după anexarea Crimeea – 203.659 ruși au părăsit țara„, spune jurnalista.
„În timp ce numărul total al rușilor care părăsesc tara pentru totdeauna rămâne relativ mic, portretul emigrantului tipic s–a schimbat. Atunci când s-a prabusit URSS, au luat calea pribegiei în principal tinerii saraci necalificați, acum emigrantii sunt, de obicei, profesionistii instariti„.
Cea mai mare parte pleaca din Rusia de dragul copiilor sau a viitorului profesional. „În plus, „clasa creatoare din Rusia” începe să se simtă izolata, deși unii politicieni par să nu fie deranjati de acest aspect.
„Dar exodului de creiere nu epuizeaza povestea migratiei din Rusia. Anual in Rusia soseste un aflux mare de imigranți din Azerbaidjan, Uzbekistan si Ucraina, potrivit Rosstat.
Se întâmplă mai ales in cazul generație anilor „zero”, care face parte din cultura rusă, dar s-a nascut in SUA sau Europa si crede ca posibilitatile de auto-realizare sunt mai mari în Rusia, adaugă autorul.
„Concluzia este că în Rusia au loc schimbări demografice grave, care pot avea un impact semnificativ asupra viitorului său economic și politic” – conchide Elena Holodny.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.