Bikerii „Lupii de noapte“, aflat in plin turneu de nouă zile în Balcani, destinat să demonstreze că Rusia are în continuare prieteni în Europa, au inspirat nu atât venerație și uimire, ci râs și miștouri, potrivit corespondentului The New York Times.

În loc să invadeze Banja Luka sub urletul motoarelor, țâșnind din norii de fum, așa cum obișnueisc să facă parada în Rusia, burtoșii cu geci de motor din celebrul club de bikeri ruși au sosit în capitala Republicii Srpska în calitate de… pasageri au unui autocar.

„Temându-se de vremea rece, ei și-au lasat motoarele la Moscova, dar și-au luat gecile de motor, o icoana a Maicii Domnului și pe “purtătorul de cuvânt” – o femeiușcă a cărei principală sarcină era sa nu admita presa în preajma motocilistilor“, – scrie corespondentul NYT.

„Lupii de noapte“ si-au anunțat turneul efectuat pe banii Kremlinului (in baza unei sponsorizari de 41.000 $) drept „pelerinaj“ care sa demonstreze comunitatea credinței ortodoxe. „Dar activitățile lor – in cea mai mare parte vizitele la biserici și băute cu naționaliștii locali – sunt învăluite în atâta mister, încât au apărut îngrijorări cu privire la intențiile Rusiei în Bosnia“ – se spune în articol.

„Rusia știe foarte bine cum să creeze tensiuni și sa atraga atentia – ca un câine care aleargă după mașină,“ – susține Alexander Trifunovic, editor al unui site de știri popular în Banja Luka. Potrivit junalistului, motocicliștii în sine reprezinta o glumă, dar scopul lor este să arate clar că Rusia sprijină Republica Srpska și pe liderul său, Milorad Dodik. „Trimiterea bikerilor fără motoare a fost o actiune mult mai ieftina decât trimiterea de numerar, cu care Moscova a devenit extrem de chivernisita”, scrie ziarul.

De altfel, Dodik se plânge că, în ciuda întâlnirilor frecvente cu Vladimir Putin, încă așteaptă ca Moscova să-și îndeplinească promisiunea data in 2014 pentru un împrumut de cel puțin 625 milioane dolari. „Nu am primit nimic din Rusia, – a declarat Dodik, un fost protejat al SUA, devenit peste noapte un naționalist sârb extrem de dur -..Ne-au promis, dar nu am primit nimc, suntem un pic dezamăgiti “.

Dodik i-a primit în schimb pe “Lupii de noapte”, un grup pestriț despre care un ziar local se întreba dacă nu era mai bine pentru Moscova să trimită niste dansatori de balet“ – comenteaza The New York Times.

„Arătau penibil, pana si eu eram mai inalt comparativ cu ei“ – a declarat publicației psihologul sârb Srdjan Puhalo, care și-a facut o poza cu motociclistii la Catedrala Mântuitorului din Banja Luka.

Dodik a spus despre „Lupii de noapte” ca sunt niste turiști inofensivi.

Dar faptul că acesti bikeri nu sut doar niste iubitori de motociclete, este cunoscut incă din martie 2014. Atunci, membrii clubului au mers pe motociclete în Crimeea pentru a construi baricade pe drumuri și a oferi sprijin în ocuparea peninsulei ucrainene. În 2015, Washingtonul a introdus „Lupii de noapte” în lista de sancțiuni, acuzându-i de răpiri de persoane, violențe și colaborare cu serviciile speciale ruse.

Potrivit fostului ministru al apărării din Saraievo, Emir Sulyagic, „Lupii de noapte“ sunt parte din „ecosistemul extremist“, pe care Rusia îl cultiva prin legături cu Biserica Ortodoxă Sârbă și naționaliștii sârbi radicali. „Această idee a dus la epurări etnice sângeroase la începutul anilor 1990, precum și la crearea Republicii Srpska, al carei presedintel fondator, Radovan Karadzic, în 2016 a fost condamnat la Haga pentru crime de război,“ – subliniază publicația.

După o noapte de beție, „Lupii de noapte“ si-au început turneul cu o vizită la mănăstirea Velika Remeta din apropierea orașului Novi Sad din Serbia. Au fost primiti de către părinte Ștefan. Potrivit lui, el nu este interesat de politică și nu cunoaște intențiile bikerilor.

„Cu toate acestea, parintele Ștefan, în a cărui birou este agățat pe perete un ceas cu portretul lui Putin, iar pe masa un steag rusesc, a spus că este fericit să primeasca pe oricine onorează vechile legături spirituale dintre Rusia și Serbia. El le-a oferit motociclistilor care, a recunoscut el – nu păreau deosebit de religiosi – vin roșu și cireșată, „- continua publicația.

Liderul grupului de vizitatori ai clubului „Lupii de noapte“, Evgheni Strigov, a declarat reporterilor la granița dintre Serbia și Bosnia ca ”scopul pelerinajului nostru este să se consolideze legăturile spirituale între oamenii și prieteni din Serbia și Republica Srpska“.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to ”Bikerii duri” ai lui Putin au sosit în Bosnia. Bosniecii au râs de ei

 1. bogdan spune:

  Mai bine se duceau porcii la calugari ! Se simteau cu totii bine…

 2. ANTIPUTIN spune:

  Pelerini cu fetze de teroristi,
  KGBisti in deplasare
  Fura sacu’ti din spinare
  Banutii din buzunare
  Crime fac si razbunare
  Buni doar de spanzuratoare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top