Zbigniew BrzezinskiÎntr-un interviu cu Le Figaro, autorul biografiei „Zbigniew Brzezinski: Strategul unui imperiu”, istoricul Justin Vaisse povesteste esența ideilor acestui cunoscut ideolog al superputerii americane.

„Anticomunist şiret”, Zbigniew Brzezinski a fost unul dintre principalii ideologi ai superputerii americane, iar acum, la cei 88 de ani ai săi, continuă să influențeze politica externă a SUA. Într-un interviu acordat de istoricul Justin Vaisse, autor al biografiei „Zbigniew Brzezinski: Strategul unui imperiu”, acesta a povestit despre ideile principale ale acestui politician și a explicat de ce opinia sa este încă cautata.

Mai întâi de toate, Zbigniew Brzezinski este caracterizat prin originalitate și independență în gândire, a declarat Vaisse. Prin urmare, toți cei care sunt cu ochii pe dezbaterea din Statele Unite ale Americii, se întorc spre expertiza și analiza relațiilor internaționale pe care le ofera Brzezinski.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Brzezinski a susținut extinderea NATO spre est – în contrast cu opinia bine-cunoscutului diplomat american George Kennan, care a numit ideea „eroarea cea mai fatală a politicii externe americane de dupa războiul rece”.

Dar pentru Brzezinski, obiectivul principal al extinderii NATO nu a fost atât asigurarea hegemoniei militare a SUA, ci mai degraba menținerea pacii de după căderea zidului de la Berlin.

excursii donbassBiograful insistă ca Brzezinski a considerat că este necesar să ofere garanții de securitate pentru țările din Europa de Est și ca Rusia nu trebuie să fie tentata să profite de nou de ele. El a propus extinderea „zonei de securitate democratică” din Europa de Vest, pentru a include şi statele din Europa de Est –  panal la Ucraina și Belarus. Prin asigurarea independenței și securității lor, Occidentul „ajuta Rusia să devină din nou o ţara, nu un imperiu, ca înainte”, a insistat Justin Vaisse.

În ceea ce privește situația actuală a lui Brzezinski, opinia lui este in continuare asculatata de Barack Obama, cu care are relații bune, spune istoricul.

În anii ’90, Brzezinski a acordat o mare atenție analizei crizei din Cecenia și a subliniat pericolul reprezentat de Putin. El a repetat avertismentul său și după anexarea Crimeei și a începutul sprijinirii de catre Putin a separatiștilor din Donbas.

Brzezinski nu a fost niciodată un extremist sau neo-conservator, subliniază Justin Vaisse. La fel ca şi Henry Kissinger, el a crezut că  Ucraina are nevoie de descentralizare și „finlandizare”, lăsând autonomie relativă regiunilor apropiate de Rusia. În plus, el a opinat că Ucraina nu ar trebui să adere la NATO, deoarece aceasta va fi o provocare gratuita a Rusiei. Cu toate acestea, odată cu începutul „agresiunii ruse” în Ucraina, Brzezinski a insistat asupra necesității înarmarii ucrainenilor. Potrivit lui, înfrângerea militară a Ucrainei va duce la un dezechilibru major în regiune.

Potrivit biografului, Zbigniew Brzezinski a fost în mare parte corect in previziunile sale. De exemplu, el a prezis colapsul Uniunii Sovietice înainte de căderea Zidului Berlinului. De asemenea, la sfârșitul anilor ’60, el a scris ca stagnarea sovietica va duce la faptul că această societate osificata nu va mai fi în măsură să concureze eficient cu Statele Unite ale Americii.

A gresit insa, în special, în ceea ce privește ruptura chino-sovietica, mai spune istoricul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top