Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

În ziua de 21 februarie 2019 a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Astfel, privitor la situația bisericească din Ucraina, Sfântul Sinod a subliniat următoarele aspecte: ”Timp de aproape 30 de ani nu a fost rezolvată problema schismei din Ucraina și nici nu s-a făcut apel la o mediere pan-ortodoxă, așa cum s-a procedat în cazul schismei din Bulgaria”, se arata intr-un comunicat la BOR.

Constatându-se acest impas în rezolvarea situației, Patriarhia Ecumenică a acordat Tomosul de autocefalie ierarhilor, clericilor și credincioșilor care se aflau în schismă cu Biserica Ortodoxă Rusă și cu întreaga Ortodoxie, însă acest tomos a fost acceptat doar de către ortodocșii ucraineni care nu se aflau în comuniune cu Patriarhia Moscovei.

Prin urmare, problema unității ecleziale în Ucraina nu este în prezent rezolvată deplin, și pentru că aici există o mare populație de etnie rusă, care păstrează legătura directă cu Patriarhia Moscovei.

Sfântul Sinod al BOR reiterează punctul de vedere exprimat anterior în cadrul ședințelor sale din 24 mai 2018 și din 25 octombrie 2018.

S-a recomandat atunci ca Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Moscovei să identifice, prin dialog, o soluție a diferendului bisericesc amintit, prin păstrarea unității de credință, respectarea libertății administrativ-pastorale a clerului şi credincioșilor din această țară (inclusiv dreptul la autocefalie) și restabilirea comuniunii euharistice.

În caz de nereușită a dialogului bilateral, este necesară convocarea unei sinaxe a tuturor întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe pentru rezolvarea problemei existente.

Pentru o decizie concretă şi corectă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la o viitoare ședință a Sfântului Sinod se va ține seama cu prioritate de faptul că în Ucraina există 127 de parohii ortodoxe românești, în special în zona Bucovinei de Nord, aflate în jurisdicția Bisericii Ortodoxe din Ucraina – Patriarhia Moscovei.

Este necesară o consultare reală a acestor ortodocși români, care sunt preocupați de păstrarea identității lor etnice şi lingvistice.

În acest sens, este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român şi a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult şi de teologie în limba lor maternă, adică limba română.

S-a menționat faptul că, în România, funcționează deja un Vicariat Ortodox Ucrainean, începând cu anul 1990.

De asemenea, Patriarhia Română va solicita Patriarhiei Ecumenice o lămurire privind soluționarea problemei ierarhilor şi preoților necanonici din Occident, care au aparținut fostului „Patriarhat al Kievului”.

În urma consultărilor menționate mai sus, Sfântul Sinod va exprima poziția sa oficială privind situația Ortodoxiei din Ucraina.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

10 Responses to Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

 1. didi spune:

  eu nu vad nicaieri in comunicatul oficial scris ca vor recunoaste biserica din ucraina daca nu stiu ce fac aia. titlul si articolul tau e gresit. din contra, bor constata ca patriarhia ecumenica a acordat autocefalie celor care erau schismatici pana acum, adica aia care nu aveau relatii oricum cu ortodoxia. in aceste conditii, e normal sa ceara garantii pentru etnicii romani din ucraina. dar nu e vorba de nicio recunoastere. in finalul comunicatului se spune doar ca sinodul isi va exprima pozitia cu privire la situatia ortodoxiei din ucraina.

  • mocanu dan spune:

   Biserica Ukrainiana sa calificat in cursa si acum ea este in preaderare,urmind sa stringa semnaturi de la celelalte biserici ortodoxe(majoritatea sunt in nato)semnaturile se inscriu in TOMOS,iar cu majoritatea vor deveni biserca autocefala de drept…Deci nu-ti inchipui ca ai nostrii nu vor semna,sau grecii,bulgarii.muntenegru,macedonia….se vor opune doar rusii,sirbii,palestina ruseasca nu stiu de etiopia.

 2. Basarabia e Romania spune:

  Basarabia e Romania, dar mari parti din Basarabia si Bucovina + Insula serpilor…………….

 3. bogdan spune:

  Asta e bine . Noi ajutam statul Ucraina impotriva Porcilor invadatori dar nu acceptam ca cei din comunitatea Romanesca din Ucraina sa-si piarda drepturile . Daca se obtin garantii este ok dar mi-e teama de faptul ca popimea de la noi in fapt joaca mai pe fata sau nu si interesul kremlinez aici…de ce apare in declaratii problema godacilor ? Ce treaba avem noi in Ro cu sustinerea lor ? Sa vedem ce se va mai intampla dar daca vom obtine garantii pt etnicii Romani din Ucraina ar trebui imediat sa recunoastem Autocefalia Bisericii Ucrainei ! Nu e treaba noastra ce se intampla cu godacii din Ucraina fie ei ortodocsi sau nu.

  • Marian spune:

   Crezi ca toti sunt ca tine bestie!Biserica ucraineană este semi catolică papistasa,cine se face partas la asemenea păcate?

   • Clau spune:

    mai gunoi de lume rusnaca, bah marLane, credinta in Dumnezeu nu inseamna doar ortodoxie! Mai ales daca asta inseamna ca trebuie sa treci prin organizatia kakaghebista moscovita numita si „biserica rusa”. Pacatul este sa-l considerati „zeu” pe pitikul cracanat atomic si in numele lui sa ucideti alti oameni! Europa si cultura europeana nu a fost cladita doar pe ortodoxie…fiecare neam si credinta si-a adus aportul dupa cat si cum a putut iar acum incercam sa ne aparam valorile in fata salbaticiei si jegului reprezentat de natia ta de cretini! Biserica ortodoxa (inclusiv cea romana) ar trebui sa renunte la politicianisme si sa nu mai copieze din „tezele” bisericii putlerist-sataniste ruse. Biserica ortodoxa a Ucrainei are dreptul sa fie libera si autocefala, rusnacii trebuie sa inteleaga ca s-a abolit sclavia si serbia, oamenii au dreptul la libertate si propria credinta nu la ce se impune din laboratoarele kakaghebe de la cotetz/kremlin! Daca noi sprijinim acum Ucraina sa adere la valorile europene o facem pentru ca apoi romanii din Ucraina o sa fie aparati de aceleasi drepturi europene si implicit o sa poata avea propriile biserici! E greu pentru un rusnac sa inteleaga cum e cu libertatile… ma si gandesc cand auziti de LIBERTATE cum vi se face soriciul de porc ca si pielea de gaina…

    • Marian spune:

     Tu nu ai dreptul sa-ti dai cu parerea de credinta,esti stricat,fatalau bulangiu!Pana mai ieri,daca trăiau în catolicism,papa al vostru imparatul, te ardea pe rug pentru păcatul tau!Doar Ortodoxia este Dreapta Credinta,celelalte sunt secte facute de necuratu !

     • Clau spune:

      …marLane, cultura europeana precede catolicismul si ortodoxia. Si toti suntem creatia lui Dumnsezeu, chiar si cei din Grecia antica de acum 2500de ani asa ca nu-mi povesti tu mie de „Dreapta Credinta” ca nu faci altceva decat sa-ti arati limitarile istorice si faptul ca la ce istorie scurta aveti nici nu stiti de altceva! La noi cultura si traditiile sunt cladite pe ortodoxie, asta ne-a aparat de vitregii in istorie dar la fel de bine in vest au catolicismul si protestantismul si nu am de ce ma plange de mila lor! Si apoi te intreb, cei „saraci cu duhul” nascuti in jungla amazoniana si care nu au auzit de Isus nu sunt cumva tot fiii lui Dumnezeu si oare nu vor fi mantuiti inaintea voastra? Sau Cel Atotputernic, Atotstiutor si intruchipare a IUBIRII pe i-a creat pe ei, „salbaticii” din Amazon doar sa-si bata joc de ei? Chiar nu vedeti ca voi rusnacii sunteti bataia de joc a naturii prin faptul ca sunteti incapabili sa evoluati? „Democratie dirijata” si „minciuni necesare” ca politica de stat in secolul XXI ??? Si inca credeti ca pitikul cracanat atomic este semizeu? Bah godace, putinalaul este intruchiparea mustaciosului aliat al lui Hitler care a murit in urina si rahat! Iar de ala se stie ca a fost chiar necuratul pe pamant…

   • mocanu dan spune:

    Denumirea de Rusi ar trebui purtata doar de ukrainieni….ukrainienii sunt adevaratii rusi….biserica ortodoxa ukraineana are peste 1000 de ani ,iar muskalii nu exzistau pe atuncia.Imperiul Muskalesc are doar 400 ani si pe atuncia inca se numea MAREA TATARIE.Imperiul Muskalesc nu are nici o legatura nici cu slavii nici cu ukrainenii decit ca ia ocupat i-a furat,i-a urgisit si le-a spalat creerele spunindu-le in timp ce-i batjocoreau ca-s frati de-ai lor….ce frati ca Muskalii sint veniti din stepele asiei dupa jaf si capatuiala.

   • profesoru spune:

    Sticlovici,ORICE religie sau credinta numai sa le-o de-a in gura la muscalero!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top