Dupa cum arata practica, chiar și cei mai bine educați ruși au o vagă idee despre structura internă a Bisericii Ortodoxe Ruse. Cum este organizată ierarhia autorității ortodoxe, cine conduce de fapt Biserica și de ce sistemul este proiectat astfel încât orice reformă de jos să fie imposibilă, explica publicația „Moskovski Komsomoleț“.

Toată lumea știe că în fruntea Bisericii ruse se afla patriarhul. Mai precis, patriarhul este liderul Bisericii. Mulți îl percep ca pe un fel de președinte al Bisericii cu puteri nelimitate – iar actualul patriarh Kirill (Gundiaev) încearcă să se comporte ca și cum ar fi cu adevarat asa. Dar, în teorie, patriarhul este doar primul între episcopi, egal episcopilor – el insusi fiind episcop al Moscovei – iar ceilalți episcopi sunt stapani în diocezele lor.

Biserica rusa este formata din dioceze sau eprahii. În timpul patriarhatului Alexei al II-lea (Ridigher) eparhiile coincideau cu granitele administrative ale regiunilor ruse, iar episcopul isi avea resedinta în centrul regional, fiind la nivelul bisericii un fel de guvernator. Actualul patriarh a pornit pe calea fragmentării eparhiilor, în fiecare an numărul lor crescand.

Una dintre principalele probleme ale Bisericii Ortodoxe Ruse din ultimii 30 de ani este ca laicii, enoriașii bisericii, nu au niciun drept de decizie în propria parohie sau la nivelul Bisericii Ruse. Episcopul are autoritate absolută în dieceza sa și în parohii. El poate face orice: sa elimine în orice moment, fără vreo explicație, un preot, sa desiinteze o parohie daca ea este împotriva deciziilor nedrepte ale episcopului. În caz de conflict, legea laica este mereu de partea episcopului.

Acest sistem explică în mare măsură viața Bisericii ruse. Sistemul este construit în așa fel încât orice reformă de jos sa nu fie posibilă, iar vocea laicilor și a preoților simpli nu înseamnă nimic nici in plan moral, nici in plan juridic. Însa „reformele“ promovate de sus au ca scop consolidarea puterii conducerii de varf a Bisericii și a absolutismului său.

Astfel, patriarhatul rus merge mână în mână cu statul rus, constata publicatia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Biserica rusă – după chipul și asemănarea regimului Putin

  1. ANTIPUTIN spune:

    O sa’i trasneasca Dumnezeu cand nu se asteapta !

  2. bogdan spune:

    Satana are 2 reprezentanti in Porcie ! Unul e Pitikul dement iar celalalt este Kirilush satanush !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top